English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

02/07/2015: Prezentarea proiectului de cercetare pe tema: ”Creștinii din Orientul Mijlociu în Europa: contextul, semnificația și implicațiile politice”

Stiri >>

Comisia Bisericilor pentru Migranți în Europa (Churches' Commission for Migrants in Europe - CCME) a organizat miercuri, 1 iulie 2015, o conferință în Bruxelles pe tema: ”Creștinii din Orientul Mijlociu în Europa: contextul, semnificația și implicațiile politice”. Această întâlnire a constituit o oportunitate de a prezenta rezultatul proiectului intitulat: ”Definirea și Identificarea Comunităților Creștine din Orientul Mijlociu în Europa” (Defining and Identifying Middle Eastern Christian Communities in Europe - DIMECCE) realizat de Universitatea Sf. Andrei (Scoția), Universitatea Roskilde (Danemarca), Universitatea Lodz (Polonia) și CCME (Belgia).

DIMECCE analizează experienţele migranţilor crestini de origine asiriană/siriacă, irakiană si coptă din Danemarca, Suedia şi Marea Britanie, subliniind dinamica internă a comunităților, relațiile cu societatea şi conexiunile lor transnaţionale, inclusiv cele cu ţările de origine. Conform statisticilor, cea mai mare comunitate asiriană/siriacă din Europa este în Suedia, cu peste 120.000 de creştini şi aproximativ 8000 de creștini copţi.  Marea Britanie are o comunitate coptă de peste 20.000 de creştini şi aproximativ 10.000 de creştini irakieni, în timp ce Danemarca are între 500-600 copți și între 3000-3500 crestini irakieni. Analizând aceste comunităţi, DIMECCE a evidențiat mai multe aspecte care pot fi relevante: comunitățile creștine din Orientul Mijlociu nu sunt monolitice; problemele de integrare socială cu care se confruntă membrii comunităților in cauză; discriminarea rasială, implicațiile mass-media etc. Totodată, s-a subliniat importanța  relațiilor dintre migranții creștini din Orientul Mijlociu și comunitățile creștine locale din cele trei țări menționate.

Evenimentul a strâns laolaltă reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe, Catolice, Luterane și Protestante, dar și profesori, politicieni și studenți.

Fondată in 1964, CCME oferă spațiu bisericilor și asociațiilor creștine unde acestea pot împărtăși din experiențele lor în lucrarea printre migranți, refugiați și persoane aparținând minorităților etnice. CCME face parte dintr-o retea ecumenică mai extinsă a Consiliului Mondial al Bisericilor și a Conferinței Bisericilor Europene.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom