English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

03/02/2013: Reprezentând religia pe lângă UE – seminar-dezbatere și lansare de carte la Parlamentul European

Stiri >>

 

 

 Sediul din Bruxelles al Parlamentului European (PE) a găzduit marți, 29 ianuarie 2013, un seminar-dezbatere prilejuit de lansarea cărții Representing Religion in the European Union: Does God matter?, o colecție de studii asupra evoluției, principiilor și dificultăților dialogului dintre instituțiile UE și organizațiile religioase de pe continent.

 

 

Întâlnirea a fost găzduită de Laszlo Sutjan, vice-președinte al PE responsabil cu desfășurarea dialogului cu organizațiile religioase și filosofice din statele membre. Acesta a subliniat importanța acestui subiect pe fundalul unui trecut istoric european plin de situații în care dreptul la libertate religioasă a fost încălcat în moduri dintre cele mai brutale. „Sărbătorind anul acesta cei 1700 de ani de la proclamarea Edictului de la Milan, trebuie să nu uităm de nenumăratele cazuri când prevederile acestuia au fost încălcate: războaie religioase, discriminarea pe baza credinței religioase. Trebuie să recunoaștem toate aceste realități pentru a putea merge mai departe în clădirea viitorului,” a spus Surjan.

În continuare au luat cuvântul câțiva dintre contributorii volumului. Lucian Leuștean, care este și editorul volumului, a amintit că această carte reprezintă de fapt rodul unei conferințe organizate în Marea Britanie, cu doi ani în urmă, care a adus laolaltă un important număr de persoane din lumea academică precum și dintre cei care reprezintă Bisericile europene și alte organizații religioase în relația lor cu UE. În propriul articol, care și deschide volumul, Leuștean oferă cititorului o succintă trecere în revistă a principalelor faze ale dialogului dintre Biserici și UE, începând de la întâlnirile ocazionale din anii de început ai Comunității Europene și ajungând la instituționalizarea acestuia, în prevederile art. 17 al Tratatului de la Lisabona, în anul 2009.

În continuare, Frank Turner, director general al Jesuit European Office, a schițat perspectiva Bisericii Romano Catolice asupra dialogului cu UE. Acesta a evidențiat că, atunci când vine vorba despre relația Biserică-Stat, Vaticanul se pronunță în favoarea distincției clare între cele două, dar nu a separării totale, caz în care nu ar mai putea fi vorba de vreo relație. „Noi nu promovăm interese ale Bisericii, ci principii, și nu avem nicio problemă cu perspectiva seculară asupra politicii, ci cu cea secularistă, care încearcă să supună religia însăși viziunii seculare,” a adăugat Turner.

La rându-i, Peter Pavlovic, secretar de studii al Comisiei Biserică și Societate a Conferinței Bisericilor Europene, a subliniat faptul că, în ciuda a ceea ce-și doresc mulți seculariști, credința religioasă nu poate fi manifestată exclusiv în cadrul vieții private a persoanei umane. Mai mult, deși la o primă vedere am fi tentați să credem contrariul, sentimentul religios nu s-a diminuat deloc în Europa, ci mai degrabă conținutul său și instanța de referință au suferit o schimbare radicală, credința în Dumnezeul cel viu și personal fiind înlocuită cu cea în progresul economic. „Actuala criză economică dinamitează însă la temelie această perspectivă, ceea ce ne impulsionează încă și mai mult să denunțăm modelul progresului economic linear ca nereflectând realitatea. De altfel, nu acesta a fost gândul părinților proiectului european, precum se poate vedea limpede atât în memoriile lor, cât și în documentele oficiale ale blocului, de la începuturile sale,” a conchis Pavlovic.

În fine, Gary Wilton, reprezentantul arhiepiscopului de Canterbury pe lângă UE, a subliniat necesitatea ca atât reprezentanții Bisericilor, cât și oamenii politici de la Bruxelles să depună mai multe eforturi pentru a înțelege limbajul și abordarea specifică partenerului de dialog, ceea ce ar permite Bisericilor să își prezerve specificitatea contribuției lor la proiectul european, dar ar și conferi sugestiilor lor șanse mai mari de implementare în cadrul politicilor de zi cu zi ale Uniunii.

Deși nu toți participanții au putut cădea de acord în această privință, majoritatea au fost de părere că termenul de „lobby” nu exprimă foarte fidel înțelegerea de către Bisericile europene a activităților lor de reprezentare pe lângă instituțiile Uniunii Europene. Afirmând hotărât necesitatea menținerii continue a transparenței acestor activități, cei prezenți au considerat că acestea pot fi mai fidel descrise prin ideea de „dialog”, accentuând totodată că reprezentanțele la Bruxelles ale Bisericilor nu apără interesele, ci fac cunoscute preocupările și viziunea acestora asupra a ceea ce se întâmplă cu societatea europeană.

În fine, toți cei prezenți au fost de acord că întâlnirea anuală la nivel înalt a liderilor europeni cu liderii religioși din statele membre UE s-ar putea dovedi mult mai eficientă dacă ar fi încadrată într-un cadru mai larg de întâlniri între reprezentanți ai acestora, care i-ar ajuta pe partenerii de dialog să se înțeleagă mai bine reciproc. Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom