English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

05/02/2014: Parlamentul European a votat Raportul Lunacek

Stiri >>

Din nefericire, la mai puțin de două luni de la respingerea cel puțin la fel de controversatului Raport Estrela, care promova, între altele, dreptul la avort și educația sexuală obligatorie încă din clasele primare, Parlamentul European a votat, marți, 4 februarie 2014, o variantă ușor modificată – dar numai în puncte neesențiale – a Raportului asupra strategiei UE împotriva homofobiei și discriminării pe motiv de orientare sexuală și identitate de gen. Documentul este cunoscut și sub denumirea Raportul Lunacek, după numele autorului, europarlamentara austriacă Ulrike Lunacek (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană). 394 de eurodeputați s-au pronunțat în favoarea raportului, 176 au votat pentru respingerea lui, iar alți 72 au preferat să se abțină.

Principalul neajuns al acestui raport extrem de controversat constă în faptul că, în loc să afirme necesitatea respectării, promovării și apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului pentru toți cetățenii europeni, recomandă aplicarea unor standarde duble, creând astfel o evidentă „discriminare pozitivă”, absolut nejustificată, a unui grup social. Altfel spus, drepturile minorităților sexuale căpătă prioritate față de cele ale tuturor celorlalți membri ai societății.

Această tendință se manifestă, între altele, prin:

- solicitarea, adresată statelor membre, de recunoaștere a uniunilor și căsătoriilor sexuale încheiate în alte țări, eludându-se astfel legislația națională în domeniu.

- solicitarea statelor membre să înregistreze și investigheze cu prioritate așa-numitele „crime motivate de ură” la adresa minorității LGBT, iar acolo unde este cazul, adoptarea unei legislații penale corespunzătoare. De remarcat că, acolo unde astfel de legislație a fost deja introdusă, efectul imediat este o evidentă limitare a libertății de exprimare a opoziției față de stilul de viață homosexual și agenda ideologică asociată acestuia.

- solicitarea Comisiei Europene de monitorizare a problemelor legate de orientarea sexuală și identitatea de gen în țările candidate la aderarea la UE. Aceasta este o tentativă de a forța îndeplinirea obiectivelor agendei homosexuale ca o condiție pentru aderarea la Uniune.

Dat fiind că toate aceste solicitări sunt legate de domenii care cad exclusiv în aria de competență a autorităților naționale, o altă mare problemă a Raportului Lunacek o reprezintă nerespectarea principiului subsidiarității.

Nu mai puțin însemnat, prin Raportul Lunacek, se continuă instituționalizarea unui curent de gândire pur ideologic care susține că rolurile sociale tradițional asociate bărbatului și femeii nu sunt decât o serie de construcții artificiale, stereotipale și că pe acest criteriu ar trebui interzisă orice formă de „discriminare de gen”. În consecință, identitatea sexuală, decuplată și de datul anatomic, trebuie descoperită de fiecare individ în parte, iarfeminitatea și masculinitatea, ca identități solide și cadru de manifestare a relațiilor sociale,trebuie suprimate.

La sfârșitul anului trecut, Raportul Lunacek fusese votat de o majoritate largă în cadrul Comitetului pentru Libertăți Civile al PE. Deși, după cum a mărturisit însăși autoarea înaintea votului din plen, s-ar fi dorit o procedură mai discretă, odată apărut în programul sesiunii din februarie 2014, documentul a dat naștere unei serii de controverse vaste în rândul cetățenilor europeni. O petiție online împotriva acestuia, inițiată de situl http://www.citizengo.org/ena adunat peste 200.000 de semnături în numai două săptămâni, iar unii europarlamentari s-au arătat chiar deranjați de numărul extrem de ridicat de e-mailuri pe care l-au primit pe această temă. De cealaltă parte, o campanie de susținere a raportului, inițiată de ILGA Europe (grupare de lobby LGBTI), a strâns, în același interval de timp, mai puțin de 1000 de semnături.

De menționat, totuși, că Raportul nu are putere legislativă, așadar nu atrage după sine vreo obligație formală asupra statelor membre. Insa se poate constitui intr-un instrument politic de avansare a agendei LGBT, mai ales prin introducerea tacită a unei noi înțelegeri a drepturilor omului, împotriva voinței explicit exprimate de către cetățenii europeni. Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom