English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

1 decembrie 2011: Grupul PPE cere integrarea libertății religioase în politica externă a UE

Stiri >>

iercuri, 30 noiembrie 2011, Grupul Parlamentar al Partidului Popular European a organizat, la Bruxelles, o conferință asupra persecuțiilor la care sunt supuși creștinii din Orientul Mijlociu. În acest context, dl. Othmar Karas, vicepreședinte al Grupului Parlamentar al PPE, a afirmat necesitatea integrării libertății religioase în cadrul procesului de elaborare a politicii externe a UE.

Conferința a reunit membri ai Parlamentului European, jurnaliști, diplomați, precum șireprezentanți ai creștinilor afectați de violarea constantă a libertății religioase în diferite state din Orientul Mijlociu.

„O democrație nu poate funcționa fără respectarea libertății religioase. Libertatea religioasă și democrația sunt strâns legate. O societate care îi obligă pe oameni fie să-și manifeste, fie să-și scimbe religia, indiferent dacă acești oameni aparțin unei minorități ori majorității, nu poate fi niciodată cu adevărat democratică,” a subliniat dl. Othmar Karas în deschiderea întâlnirii.

În continuare, participanții au discutat despre relația complexă dintre creștinii și musulmanii din Orientul Mijlociu, precum și despre modul în care UE ar trebui să reacționeze. S-a atras atenția asupra faptului că instalarea unor noi guverne și adoptarea unor noi constituții, în statele afectate de așa-numita Primăvară Arabă, poate constitui o ocazie valoroasă de a pune capăt nerespectării drepturilor creștinilor din aceste țări. Pe de altă parte, există și situații în care libertatea religioasă este garantată prin legi, dar realitatea de pe teren este cu totul alta.

Sylvwia Czerska, diplomat polonez, a subliniat că ideea de a corela nivelul asistenței financiare acordate de UE țărilor din această regiune cu nivelul de respectare a drepturilor minorităților religioase, poată în sine un pericol inerent: deși problema pare a fi rezolvată pe termen scurt, în timp, libertatea religioasă poate fi percepută ca o valoare străină, impusă din afară, ceea ce nu face decât să complice lucrurile încă și mai mult.

Cei câțiva reprezentanți ai creștinilor din Orientul Mijlociu prezenți la întâlnire au amintit participanților că situația dificilă în care ei se află nu este de dată recentă, ci pare a fi o trăsătură constantă a societăților din această parte a lumii. Unii dintre ei au pus chiar sub semnul întrebării măsura în care credința musulmană și principiul libertății religioase pot fi reconciliate și ținute laolaltă. Cert este că, dată fiind situația dificilă, numărul creștinilor din aceste zone scade în mod alarmant de la un an la altul, fie din cauza emigrației, fie din cauza convertirilor la islam.

Potrivit ultimilor estimări ale Amnesty International între 80 și 120 de milioane de creștini din întreaga lume suferă persecuții, de mai mică sau mai mare amploare, din cauza credinței lor religioase.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom