English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

10 Mai 2011: Abandonul școlar în scădere în țările UE

Stiri >>

Potrivit unui raport al Comisiei Europene dat publicității luna trecută, numărul copiilor afectați de abandonul școlar este în scădere. În prezent, doar 14% dintre elevii de gimnaziu ajung să părăsească băncile școlii. Obiectivul Comisiei este scăderea acestui procentaj la 10%.

Raportul mai face referință și la alte obiective educaționale, stabilite încă din 2003. În general, indicatorii arată evoluții pozitive, rămânănd însă mult de lucru până la atingerea obiectivelor propuse spre a fi atinse până în 2020.

Numai unul dintre cele cinci obiective stabilite în 2003 a fost atins: numărul absolvenţilor de studii în matematică, ştiinţă şi tehnologie a crescut cu 15%. Un alt obiectiv propus este ca cel puţin 95% dintre copii să fie înscrişi în ciclul de învăţământ pre-şcolar. În prezent, procentajul este de 92,3%, numai 9 state membre îndeplinind deja acest obiectiv, însă majoritatea dintre ele evoluează în această direcţie şi doar câteva înregistrează performanţe slabe.

Un alt obiectiv vizează ameliorarea competenţelor în materie de citire, matematică şi ştiinţe în rândul tinerilor în vârstă de 15 ani; până în 2020, ar trebui să se înregistreze o scădere a numărului celor care întâmpină dificultăţi în această privinţă, de la 20% (în prezent), la mai puţin de 15%.

În fine, Comisia Europeană și-a propus și creşterea nivelului de participare a adulţilor în sistemul de învăţare de-a lungul vieţii la 15%; în această privință, s-a constatat o uşoară scădere a participării adulţilor la acest program (sub 10%, în 17 state membre).

Raportul Comisiei  subliniază faptul că ţările din UE pot atinge noii indicatori de referinţă stabiliţi în 2009 pentru 2020 dacă investesc suficient în educaţie şi dacă acordă prioritate reformelor în acest sector.

UE a luat deja măsuri pentru a ajuta statele membre să obţină rezultatele aşteptate. În 2010, a fost lansat programul “Tineretul în acţiune”, menit să modernizeze sistemele educaţionale, să promoveze mobilitatea studenţilor şi să combată şomajul în rândul tinerilor. La începutul acestui an, UE a iniţiat două planuri separate privind combaterea abandonului şcolar timpuriu şi promovarea educaţiei pre-şcolare.

Sursa: www.europa.euBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom