English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

10 Mai 2011: Educația și îngrijirea copiilor preșcolari, în atenția Comisiei Europene

Stiri >>

Educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari variază semnificativ de la o ţară europeană la alta, atât din punctul de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii. Ca răspuns la apelul lansat de guvernele statelor membre prin care se solicita îndrumarea şi sprijinul UE, Comisia propune o serie de măsuri comune cu privire la educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari.

Astfel, țările UE vor coopera mai îndeaproape pentru a asigura accesul tuturor copiilor preşcolari la educaţie de calitate (în special pentru copiii provenind din familii sărace sau de imigranţi, copiii cu handicap şi cei aparţinând unor grupuri sociale marginalizate, cum sunt rromii), promovarea unui echilibru între capacitatea de a învăţa şi aptitudinile sociale pentru aceste grupuri de vârstă, precum și garantarea unui nivel de salarizare corespunzător şi a unor condiţii de muncă corecte pentru personalul angajat, care, la rândul său, trebuie să dispună de calificările necesare.

Pentru a stimula cooperarea, UE va ajuta statele membre să utilizeze mai eficient sursele de finanţare şi cercetare disponibile.

Serviciile de educaţie oferite copiilor preşcolari pot contribui la atingerea obiectivelor UE de reducere a ratei de abandon şcolar sub 10% şi de eliminare a riscului de sărăcie şi excludere socială pentru cel puţin 20 de milioane de persoane.

În 2009, Uniunea şi-a propus să ofere educaţie şi îngrijire pentru 95% din copiii preşcolari (segmentul de vârstă care începe cu 4 ani şi include perioada premergătoare înscrierii în învăţământul obligatoriu). În prezent, media la nivelul UE este de 92,3%, cu un număr mare de ţări care au rămas mult în urmă.

Miniştrii educaţiei din statele membre vor discuta propunerile în cursul acestei luni. Măsurile menite să sprijine ţările UE în vederea atingerii acestui obiectiv urmează să fie puse în aplicare începând din toamna lui 2011.

Sursa: www.europa.euBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom