English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

10/05/2015: Întâlnirea anuală a CROCEU - Atena, 1-3 mai 2015

Stiri >>

                                           COMUNICAT

Între 1 și 3 mai 2015, la invitația Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, Centrul Inter-Ortodox de la Penteli, Atena, a găzduit reuniunea anuală a Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU - Committee of Representatives of Orthodox Churches to the European Union). Întâlnirea precedentă a avut loc la București, în luna mai 2014. Tema principală a reuniunii din acest an a fost „Rolul Bisericii în vremuri de criză”. În timpul sesiunilor de lucru, reprezentanții ortodocși au împărtășit punctele lor de vedere asupra acestei teme.

Au fost prezenți la întâlnire ÎPS Mitropolit Atenagoras al Belgiei și Arhim. Emilianos Bogiannou (Patriarhia Ecumenică de Constantinopol), Arhim. Filaret Bulekov și Pr. Dimitry Sizonenko (Patriarhia Moscovei), ÎPS Mitropolit Nifon al Târgoviștei și Pr. Sorin Șelaru (Patriarhia Română), PS Porfirie de Neapolis și Diac. Nectarie Ioannou (Biserica Ciprului), ÎPS Mitropolit Atansie de Ahaia (Biserica Greciei). ÎPS Mitropolit Antonie al Europei Centrale (Patriarhia Bulgariei) a transmis participanților scuzele sale pentru a nu fi putut fi prezent la întâlnire.

Pentru început ÎPS Atanasie de Ahaia a prezentat programul de ajutor pe care Biserica Greciei l-a dezvoltat pentru a face față provocărilor cu care se confruntă societatea elenă în contextul crizei actuale. ÎPS sa a precizat că Biserica Greciei a cheltuit pentru acest program 122 milioane de euro în anul 2013 și 121 milioane de euro în anul 2014. În plus, ÎPS sa a făcut referire și la deosebit de complexa problemă a migrației și presiunea pusă de aceasta mai ales în zona Mării Egee.

În continuare, PS Porfirie de Neapolis a vorbit despre rolul Bisericii Ciprului de-a lungul crizei economice. PS sa a subliniat că „…asistența financiară oferită de Biserică celor aflați în nevoie a fost în valoare de 10,8 milioane de euro în cursul anilor 2013 și 2014… În ciuda suferinței pricinuite de criză, Biserica Ciprului încearcă să transmită celor nevoiași un mesaj de speranță și optimism. Criza poate constitui și un prilej de autocritică, în urma căruia să așezăm pocăința în centrul vieții noastre…”.

În cadrul celei de-a doua sesiuni, ÎPS Nifon al Târgoviștei a vorbit despre criza Educației religioase, referindu-se mai ales la situația din România. ÎPS sa a subliniat că „prezența Educației religioase în școlile publice reprezintă o expresie a unității în diversitate, atât de puternic înrădăcinate în cultura, istoria și spiritualitatea fiecărui popor european. Criza experienței religioase, în urma secularizării, globalizării, individualismului și relativizării valorilor creștine, maximizarea valorilor economice și pluralismul religios pun înainte provocări comune pentru toți europenii. În acest context, Românii se confruntă cu provocări specifice, legate de prezența Educației religioase în școlile publice…”.

Reprezentantul Patriarhiei Moscovei, Arhim. Filaret Bulekov, a vorbit despre situația critică în care se află în prezent creștinii din Orientul Mijlociu. El a subliniat că, în această zonă, „creștinii devin ostatici ai unui mare joc politic de restructurare geostrategică a Orientului Mijlociu și Africii. Anumite țări au investit mulți bani în destabilizarea statelor din această regiune… În august 2013, Biserica Rusă a trimis peste 1,3 milioane de dolari americani Patriarhiei Antiohiei…”. În plus, Arhim. Filaret a subliniat eforturile Bisericii pentru informarea liderilor religioși și politici, precum și a publicului larg, asupra situației curente.

ÎPS Athenagoras al Belgiei a prezentat o prelegere despre situația curentă a lumii. ÎPS sa a vorbit despre criza morală și cea spirituală. „Mai mult decât oricând, oamenii au nevoie să dea un sens vieții lor. Se poate observa că secularizarea, globalizarea și sărăcirea spirituală generează o serie de probleme foarte serioase care au adus lumea în starea critică în care se află azi. Biserica Ortodoxă poate propune noi inițiative care să articuleze un nou mod de raportare la persoane și bunuri, unul care să ia mai consistent în calcul valorile lăuntrice (…). Căutarea fericirii presupune dezvoltarea unei vieți duhovnicești. Cel care duce o viață duhovnicească nu e o persoană cu idei mărețe, ci mai degrabă acela care se împărtășește din harul Duhului Sfânt și din viața dumnezeiască. Ceea ce se oferă în cadrul Liturghiei Ortodoxe este o viață care se înfățișează pe sine ca mărturie și ca nădejde. Suntem cu toții chemați la celebrarea Euharistiei, prin care oferim lumea lui Dumnezeu…”.

Participanții au analizat activitățile reprezentanțelor de-a lungul anilor trecuți și au discutat despre posibilitățile de intensificare a cooperării între ele, într-un duh de unitate și spre a-și putea face mai bine auzită vocea de către instituțiile europene. De asemenea, s-a discutat asupra activităților viitoare ale CROCEU, cei prezenți exprimându-și dorința de a organiza împreună întâlniri pe diferite teme particulare (ex: importanța Educației religioase în școală).

Membrii CROCEU au vizitat sediul Seminarului Apostoliki Diaknoia, din Aigaleo, precum și mănăstirea Daou Penteli, unde s-au bucurat de o recepție foarte cordială.

Punctul culminant al întâlnirii l-a constituit săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, duminică, 3 mai 2015, în biserica parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, din Ilioupolis.

Următoarea întâlnire anuală a CROCEU va avea loc în Cipru, în 2016, la invitația PF Hrisostom II, Arhiepiscopul Noii Justiniane și al întregului Cipru.

Atena, 3 mai 2015

 

 Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom