English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

10/12/2013: PE afirmă dreptul la viață

Stiri >>

În cadrul ultimei sesiuni plenare din cursul acestui an, Parlamentul European a respins astăzi Raportul asupra Drepturilor Sexuale și de Reproducere (cunoscut și ca Raportul Estrela). Votul reprezintă o afirmare puternică a dreptului la viață al fiecărei ființe umane, precum și o recunoaștere a principiului subsidiarității în funcționarea Uniunii Europene.

Raportul, precum și proiectul de rezoluție aferent, fuseseră alcătuite de către Comitetul pentru Drepturile Femeii și Egalitate de Genal PE, sub coordonarea europarlamentarei socialiste portugheze Edite Estrela). De la bun început, multe critici au atras atenția asupra neajunsurilor multiple ale documentului, care, în numele unor libertăţi, suprima alte libertăţi, personale şi naţionale. Astfel, autorii cereau Statelor membre asigurarea dreptului la avort tuturor cetățenilor, un concept relativ nou, dar care nu are acoperire în niciun tratat ori convenție europeană ori internațională.

În plus, potrivit legislației europene în vigoare, instituțiile europene nu au vreo competență în acest domeniu, iar o astfel de imixtiune ar fi constituit o încălcare gravă a principiului subsidiarității. În schimb, raportul nu pomenea nimic despre dreptul la viață al copiilor ne-născuți, neluând în seamă nici măcar jurisprudența recentă a Curții Europene de Justiție (cf. cazul Greenpeace v. Brüstle).

Un alt punct sensibil îl reprezenta încălcarea dreptului părinților de a decide asupra educației optime pentru copiii lor. De exemplu, autorii recomandau Statelor membre UE introducerea orelor de Educație Sexuală în trunchiul comun, cu statut obligatoriu, începând chiar cu ciclul primar.

Nu mai puțin însemnat, Raportul Estrela punea sub semnul întrebării legitimitatea invocării libertății de conștiință de către membrii personalului medical, care refuză să efectueze ori să asiste la efectuarea întreruperilor de sarcină. Notând că, în unele țări europene, până la 70% dintre ginecologi și 40% dintre anesteziști fac recurs la acest drept, Raportul considera această stare de fapt periculoasă și punea sub semnul întrebării justețea judecății morale a celor care fac uz de acest drept.

Raportul a fost supus votului în plen în cadrul sesiunii precedente, la sfârșitul lunii octombrie. Atunci, încercarea inițiatorilor de a evita cu orice preț o dezbatere consistentă asupra acestui subiect a generat o coaliție ad-hoc ce a retrimis documentul Comitetului pentru Drepturile Femeii și Egalitate de Gen, în vederea amendării. În numai o lună, Raportul a revenit pe agenda Comitetului și, cu modificări minore, a fost din nou pus pe agenda reuniunii plenare a PE.

Nici de data aceasta europarlamentarii nu au apucat să voteze asupra acestui document, majoritatea votând în favoarea adoptării unei alte versiuni, propuse de Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat). Astfel PE a adoptat, cu 334 de voturi pentru, 327 de voturi împotrivă și 35 de abțineri, o rezoluție care nu face decât să reafirme că elaborarea și implementarea de legislație în domeniul sănătății este o prerogativă exclusiv națională, UE neputând decât să promoveze exemple de bune practici.

Votul de astăzi este important deoarece, chiar daca nu ar fi avut caracter obligatoriu, o astfel de rezoluție a PE ar fi fost exploatată la maxim de puternicele grupuri de lobby pro-avort și pro-LGBT pentru a justifica modificări legislative la nivel național, precum și pentru activarea fondurilor europene de către organizații ce sprijină această agendă.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom