English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

11 aprilie 2012: Cetăţenii europeni au dreptul de a propune legi

Stiri >>

 Initiativa Cetăţenilor Europeni este un proiect îndelung pregătit de UE care a intrat în vigoare pe 1 aprilie 2012. Acesta oferă cetăţenilor europeni posibilitatea de a înainta propuneri legislative instituţiilor europene, în încercarea de a aduce mai aproape cetăţenii de Europa şi, în acelaşi timp, mai aproape unii de alţii.

Pe 1 aprilie 2012 au intrat in vigoare procedurile și condițiile de aplicare a Inițiativei Cetățenilor Europeni (ICE). Este una dintre cele mai importante noutăți ale Tratatului de la Lisabona, menită să susțină şi să întărească democrația în UE. Este un instrument menit să crească gradul de participare a cetăţenilor din statele membre UE la procesul de luare a deciziilor în cadrul organelor legislative europene. Prin aceasta, cetățenii din statele membre au dreptul de a solicita Comisiei Europene inițierea unor propuneri legislative de interes european, care necesită soluții la nivel european, în domenii ce țin de competența acesteia, cum ar fi agricultură, mediu sau sănătate publică.

Inițiatorul acestui proiect este Comitetul Economic și Social European, un organ consultativ neafiliat politic instituțiilor UE, care acționeză încă din anii 50 ca mediator între organizațiile societății civile și instituțiile europene.

Cine poate propune o inițiativă cetățenească europeană ?

Un comitet de inițiativă, format din cel puțin 7 persoane (organizatori) din cel puțin 7 state membre UE care sesizează o problemă ce necesită o soluție la nivel european. Organizatorii trebuie să fie cetățeni ai UE și să aibă vărsta minimă necesară pentru dreptul la vot în statul respectiv. Aceștia pot înregistra inițiativa pe un site creat de Comisie, dedicat ICE, în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE.

Susținerea unei inițiative

Organizațiile societății civile nu pot organiza inițiative cetățenești. Acestea pot însă promova și susține inițiative în condițiile unei transparențe totale.

Cetățenii care doresc să susțină o inițiativă trebuie să completeze un formular special de declaraţie de susţinere furnizat de organizatori, pe hârtie sau online.

Strângerea semnăturilor

La 2 luni după înregistrarea inițiativei pe site,  organizatorii vor primi acceptul sau refuzul Comisiei de a înregistra oficial pe site propunerea pentru colectarea semnăturilor sau declaraţiilor de susţinere. Organizatorii pot contesta decizia Comisiei.

De la primirea acceptului, comitetul de inițiativă are la dispoziție 12 luni pentru a strânge cel puțin 1 milion de semnături valide, online sau pe hârtie, necesare pentru ca inițiativa  să devină propunere legislativă pe agenda Parlamentului European (PE).

Este prevăzut un număr minim de semnături pentru fiecare stat membru, în funcție de numărul de parlamentari  reprezentanți ai țării respective în PE. Numărul acestora  variază de la 4.500 pentru Malta, Luxembourg și Estonia, la 74.250 pentru Germania. Pentru România sunt necesare 24.750 semnături.

Trebuie avut în vedere și faptul că statele membre au politici diferite în privința datelor personale solicitate cetățenilor pentru delarațiile de sprijin. Aceste detalii se regăsesc pe site-ul creat de Comisie. Pentru declarațiile date în scris este obligatorie semnătura.

Comisia Europeană pune la dispoziția organizatorilor un software gratuit pentru colectarea semnăturilor online, dar aceștia pot opta și pentru un sistem personal. Este necesară în ambele cazuri autorizarea sistemului de către o autoritate competentă în statul membru.

Certificarea declarațiilor

După strângerea semnăturilor  se va solicita autorităților competente din fiecare țară certificarea numărului de declarații valabile pentru acea țară. Autoritățile au la dispoziție trei luni pentru a face aceasta. Lista autorităților competente din fiecare țară poate fi consultată aici.

Acces la Comisia Europeană

După validarea declarațiilor, inițiativa ajunge în fața Comisiei Europene. Organizatorii se vor putea întâlni cu membrii Comisiei pentru a prezenta în detaliu propunerea lor. De asemena, aceștia vor prezenta propunerea lor în fața Parlamentului European, în cadrul unei audieri publice.

Comisia va avea la dispoziție trei luni pentru a analiza propunerea și a da un răspuns, sub forma unei Comunicări adoptate oficial de Colegiul Comisarilor Europeni și publicată în cele 23 de limbi ale UE.

În cazul unui răspuns afirmativ, Comisia va înainte Parlamentului European si Consiliului propunerea legislativă, spre adoptare.

Prima propunere de acest fel a fost deja înregistrată pe 1 aprilie la miezul nopții. Aceasta este susţinută  de Federaţia Europeană a Serviciilor Publice (EPSU), Federaţia Antisărăcie (EAPN) şi alte federaţii europene. Prin această iniţiativă se solicită Uniunii Europene să declare apa şi sistemul de sănătate un drept al omului şi să nu le privatizeze, pentru ca accesul cetăţenilor la acestea să nu fie condiţionat. Iniţiativa a fost prezentată pe 2 aprilie 2012 la sediul Comisiei Europene.

O altă iniţiativă în pregătire se numeşte „Lasă-mă să votez” şi solicită acordarea dreptului de vot la alegerile naţionale cetăţenilor rezidenţi în ţara respectivă. Se pare că această propunere are şanse considerabile de a fi acceptată, deoarece duce la extinderea drepturilor cetăţenilor UE, fapt menţionat în tratat.

Inițiativa Cetățeanului European este primul instrument important de iniţiere a democraţiei participative, un nou fenomen, parte a democraţiei moderne. Acest drept atribuit cetăţeanului european contribuie la întărirea democraţiei în procesul decizional european. Însă, conform declaraţiei date de Meglena Kuneva, un fost comisar european, deşi în public politicienii sunt optimişti în privinţa ICE, în particular mulţi dintre ei au îndoieli în privinţa acestui sistem. Acest fapt poate explica şi amânarea lansării acestui sistem cu un an.

Însă startul s-a dat şi Uniunea Europeană aşteaptă solicitările cetăţenilor.

 

Surse : www.euobserver.com, www.ec.europe.eu  Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom