English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

11 ianuarie 2012: Șomajul și sărăcia la cote record în UE

Stiri >>

upă o ușoară ameliorare, la jumătatea anului, piața muncii din țările europene a căzut din nou în ultimul trimestru al lui 2011, ducând la creșteri record ale ratei șomajului; cei mai afectați sunt tinerii, muncitorii necalificați și migranții – acestea sunt rezultatele unei analize publicate ieri de Comisia Europeană. Același studiu arată că adulții tineri, copiii și familiile monoparentale sunt cel mai mult vulnerabili în fața sărăciei, iar situația lor este cel mai probabil a se înrăutăți în perioada imediat următoare.

Deși scăzuse sensibil timp de un an, până la jumătatea lui 2011, rata șomajului la nivel de Uniune a atins, până la sfârșitul anului, cota record de 9,8% (~23 milioane de persoane). În rândul tinerilor, rata șomajului este încă și mai ridicată, atingând 22%. Cele mai afectate state sunt Spania, Grecia, Bulgaria și România.

Mai mult, rata șomajului pe termen lung a fost și ea în creștere. Astfel, 43% dintre muncitorii aflați în șomaj în decembrie 2011 erau fără loc de muncă de mai mult de un an, față de 33% cu doi ani în urmă.

Persoanele cele mai afectate de evoluția economică din ultimii doi ani sunt acelea care erau deja în situații de risc crescut, precum adulții tineri, familiile cu mulți copii sau cele monoparentale. În aceste condiții, autorii studiului atrag atenția asupra faptului că măsurile de austeritate aplicate de guvernele europene trebuie să fie elaborate ținându-se cont de impactul pe care l-ar avea în rândul acestor categorii deja defavorizate. În acest sens, creșterea impozitului pe venit și a TVA-ului, precum și scăderea nivelului de servicii sociale, sunt considerate a fi măsurile cu cel mai puternic impact asupra populației sărace.  

Migranții care muncesc în construcții sunt un alt grup afectat în mod deosebit. Aproximativ 20% dintre ei sunt în prezent fără loc de muncă, situație ce se datorează deopotrivă slabei calificări profesionale și faptului că aceștia sunt angajați, în general, pe termen limitat.

Autorii studiului arată, de asemenea, că situația pieței muncii în UE nu se va schimba considerabil în următorii doi ani. Evoluții pozitive sunt preconizate în industrie, în vreme ce sectorul terțiar și, în mult mai mare măsură, construcțiile vor continua să înregistreze scăderi.

Sursa: www.europa.eu

Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom