English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

11 Martie 2011: Lideri religioși europeni în apărarea libertății religioase

Stiri >>

În perioada 17-20 februarie 2011, a avut loc, la Belgrad, întâlnirea anuală a Comisiei Mixte a Conferinței Bisericilor Europene și a Consiliului European al Conferințelor Episcopale. Între subiectele discutate s-a numărat și problema atacurilor îndreptate împotriva minorităților religioase din întreaga lume.

Tema întâlnirii a fost Identitate națională și integrare europeană, în acest sens participanții anunțând inițierea unui proces de analizare și căutare a soluțiilor optime pentru integrarea în societate a minorității rrome, atât în țările de origine, precum Bulgaria, România sau Ungaria, precum și în state din vestul Europei, unde mulți dintre membrii acestei minorități etnice au emigrat. De asemenea, participanții au afirmat necesitatea afirmării în mod echilibrat a identității naționale, fără ca aceasta să degenereze în naționalism, ca singura cale ce poate face posibilă o atitutine de deschidere față de ceilalți, excluzând, în egală măsură, teama de autodistrugere.

În plus, declarația comună emisă la sfârșitul întâlnirii, oferă un spațiu considerabil problemei discriminării religioase a creștinilor, în contextul creșterii constante, în ultimele luni, a numărului de atacuri îndreptate împotriva acestora în diferite părți ale lumii. În documentul menționat, liderii creștini afirmă că „libertatea religioasă este un drept și o valoare pe care orice societate democratică ar trebui să o promoveze și apere”.

Pe lângă declarația comună, semnatarii au redactat și o scrisoare oficială adresată baronesei Catherine Ashton, Înaltul reprezentant pentru politica externă și politica de securitate a Uniunii Europene, cerând ca instituțiile acestui organism să ia în discuție problema protejării libertății religioase și a creștinilor, oriunde s-ar afla ei. Liderii religioși au cerut, de asemenea, ca atitudinea Uniunii Europene să se manifeste în măsuri concrete, precum decizii și politici comune care să demonstreze angajamentul ferm pentru apărarea libertății religioase.

                        

Sursa: http://www.ccee.ch/index.phpBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom