English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

11 noiembrie 2011: Masă rotundă asupra rolului religiei în sprijinirea valorilor democratice, la Bruxelles

Stiri >>

Joi, 10 noiembrie 2011, sediul din Bruxelles al Parlamentului European, a găzduit o masă rotundă asupra rolului pe care credința religioasă îl poate juca în promovarea valorilor democrației în Europa, precum și în articularea politicii externe a Uniunii Europene.

 

Întâlnirea a reunit mai mulți parlamentari europeni, oficiali din structurile diplomatice ale UE, lideri religioși, precum și jurnaliști acreditați pe lângă instituțiile UE.

În deschidere, moderatorul dezbaterii, dl. Denis De Jong, europarlamentar olandez, a apreciat că această întâlnire poate constitui un bun început în direcția încorporării valorilor religioase europene în elaborarea și implementarea politicilor externe ale Uniunii.

vÎn continuare, Excelența Sa Gunnar Stålsett, fost episcop luteran de Oslo, a oferit o analiză asupra rolului potențial pe care tradițiile religioase prezente pe continental European îl pot juca în găsirea soluțiilor optime pentru provocările curente: criza economică, climatul multicultural, ori manifestările extremiste. Stålsett a subliniat în mod deosebit faptul că, în general, educația nu a primit până acum suficientă atenție din partea liderilor religioși, iar asta în condițiile în care tocmai acest sector ar putea fi cheia ameliorării acestor probleme. Comunitățile religioase, a mai spus Stålset, au avantajul unei prezențe foarte dinamice la nivel local, ceea ce amplifică în mod considerabil impactul loc asupra societății.

Pe de altă parte, liderii religioși prezenți la întâlnire au atras atenția că trebuie mereu avut în vedere riscul unei perspective utilitariste asupra religiei, care ar transforma cultele religioase în simple instrumente de susținere a diferitelor agende economice, politice, sociale ori de altă natură.

De asemenea prezent la întâlnire, Dr. Mustafa Ceric, Marele Muftiu al Bosniei-Herțegovina, plecând de la violențele îndelungate ce au avut loc ani în și în țara sa, a subliniat că, de obicei, violența este o consecință a fricii și nesiguranței de sine, pe când o conștiință de sine foarte clară, o imagine limpede asupra propriei identități, au un puternic potențial de a genera atitudini de toleranță și respect reciproc.

 

Foto: Parlamentul EuropeanBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom