English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

11 Septembrie 2011: Migranții și minoritarii etnici din Europa au șansele cele mai mari de a ocupa locuri de muncă sub nivelul pregătirii profesionale

Stiri >>

migranti_minoritari.jpgPotrivit unui studiu publicat săptămâna trecută de către Centrul European pentru Dezvoltarea Pregătirii Vocaționale (CEDPV), nepotrivirea dintre nivelul studiilor absolvite și locul de muncă ocupat nu afectează în mod egal pe toată lumea. Persoanele cele mai expuse sunt, in Europa, imigranții și cei aparținând minorităților etnice.

Studiul CEDPV arată că imigranții din afara Uniunii Europene găsesc, de obicei, locuri de muncă pentru care sunt supracalificați, în vreme ce în cazul minoritarilor etnici europeni este mult mai probabil să fie vorba de subcalificare față de cerințele postului ocupat.

Autorii atrag atenția că minimalizarea acestor nepotriviri este benefică atât celor afectați în mod direct cât și sistemelor economice în sine, ducând o mai eficientă valorificare a potențialului uman. În consecință, raportul face o serie de propuneri legislative care ar putea ameliora problema: fixarea unor standarde comune pentru recunoașterea calificărilor profesionale obținute în afara spațiului UE, îmbunătățirea accesului la angajare, precum și încurajarea angajatorilor de a oferi posibilitatea calificării la locul de muncă.

O problemă centrală o reprezintă dificultatea recunoașterii abilităților și calificărilor obținute în țara de origine. În vreme ce diplomele emise într-unul dintre statele membre UE sunt, în general, recunoscute și în celelalte țări membre, nu la fel se întâmplă în cazul calificărilor obținute în afara Uniunii.

Se apreciază că îndrumarea și consilierea în cadrul serviciilor publice pentru ocuparea forței de muncă îi poate ajuta pe migranți și minoritari să formuleze aplicații mai bune și să-și organizeze cariera într-un mod mai eficient. Pe de altă parte, angajatorii pot fi de asemenea de ajutor, printr-o mai eficientă valorificare a abilităților angajaților. În plus, organizarea unor cursuri de calificare în cadrul companiilor, incluzând cursuri de limbă, poate duce la depășirea celor mai frecvente dificultăți cu care se confruntă migranții.

Centrul European pentru Dezvoltarea Pregătirii Vocaționale este o agenție a UE, cu sediul în Thesalonic, Grecia, care se ocupă cu elaborarea politicilor europene în materie de educație vocațională și pregătire profesională.

Sursa: www.cedefop.europa.euBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom