English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

12 Martie 2011: Pastorală la începutul Postului Mare a SS Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului

Stiri >>

SS_Bartolomeu.jpgLa începutul Postului Mare, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului a adresat creștinilor ortodocși de pretutindeni o scrisoare pastorală în care îi îndeamnă să se angajeze cu dăruire și curaj în lupta duhovnicească pentru dobândirea Împărăției Cerurilor.

 

Citându-l în mai multe rânduri pe unul dintre autorii filocalici – Sf. Diadoh al Foticeii – dar făcând apel și la opera imnografică specifică perioadei Postului Paștelui, Patriarhul arată inutilitatea unui post înțeles ca simplu regim alimentar: „Imnograful Triodului arată că postul trupesc, ca simplă renunțare la anumite mâncăruri, nu poate aduce nicio vindecare și este chiar urât înaintea lui Dumnezeu atunci când nu este însoțit de curăția la care se ajunge prin înfrânarea patimilor sufletești”. Dimpotrivă, postul trebuie înțeles ca înnoită angajare în războiul duhovnicesc care începe la Botezul fiecărui creștin, și la capătul căreia se află bucuria împărtășirii, după măsura puterilor omenești, din harul lui Dumnezeu.

Conștient de reticența, dacă nu chiar potrivnicia, cu care omul modern ar putea privi postul, precum și tradiția ascetică a Ortodoxiei, în general, Patriarhul arată că nu privarea de bucuriile vieții, ci tocmai înțelegerea în adevăr și experierea acestei bucurii reprezintă sensul tainic al acestei perioade: „Folosirea arogantă, cu suficiență de sine și disprețuitoare a darurilor oferite nouă de către Creator duce la rezultate cu totul diferite de cele așteptate de Dumnezeu: depresie, neliniște, anxietate”.

În final, Sanctitatea Sa îi îndeamnă pe toți să fie curajoși și neclintiți în lupta cu patimile, încât, curățându-și sufletele și trupurile de tot păcatul, să se facă părtași Împărăției Cerurilor, care este dăruită încă din această viață acelora care o caută cu sinceritate și stăruință.

 

Sursa: www.patriarchate.orgBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom