English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

12/06/2014: Întâlnirea anuală a liderilor UE cu lideri religioși europeni

Stiri >>

Întâlnirea anuală la nivel înalt între liderii Uniunii Europene și capi ai Bisericilor și comunităților religioase din Europa a avut loc la Bruxelles, marți, 12 iunie 2014. Evenimentul i-a adus laolaltă pe președinții Comisiei și Consiliului European, un vice-președinte al Parlamentului European și lideri religioși din cele 28 de state membre ale Uniunii. Sub titlul „Viitorul Uniunii Europene”, discuțiile au vizat, între altele, evoluțiile societale actuale în cuprinsul și în afara Uniunii, rolul Europei în lume și mai ales în vecinătatea apropiată și rolul comunităților religioase în acest context.

Deja la a zecea ediție, această întâlnire reprezintă punctul culminant al „dialogului deschis, transparent și regulat” între instituțiile europene și comunitățile religioase din Statele Membre, prevăzut de art. 17 al Tratatului asupra Funcționării Uniunii Europene.

În deschiderea evenimentului, dl. Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a subliniat faptul că Bisericile și comunitățile religioase de pe continent pot juca un rol semnificativ în democratizarea modului de operare al UE, un proces absolut necesar în momentul de față. La rândul lor, dl. Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, și dl. László Surján, vice-președinte al Parlamentului European, au evidențiat contribuția socială și morală a Bisericilor la construcția europeană, mai ales în vremurile de criză.

Participanții au ținut și un moment de reculegere în memoria victimelor atentatului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, de pe 24 mai. Cu toții au semnat, de asemenea, o declarație comună cu privire la dna. Meriam Ibrahim, o creștină sudaneză convertită de la islam, acuzată de apostazie și condamnată la moarte. Semnatarii „au salutat decizia Curții de Apel de a admite recursul în acest caz și cer guvernului sudanez ca, în respect față de drepturile universale ale omului, să abroge orice prevederi legale care criminalizează sau discriminează persoane pe baza credinței lor religioase, ori în urma schimbării credinței religioase sau filosofice, ori în urma persuadării unei alte persoane în această direcție, mai ales acolo unde apostazia, heterodoxia sau convertirea sunt pasibile cu pedeapsa capitală.”

Sursa fotoBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom