English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

13/04/2016: Cunoașterea UE în școli

Stiri >>

În ședința plenară de la Strasbourg, din 12 aprilie 2016, Parlamentul European a adoptat, cu 482 voturi pentru, 146 împotrivă și 76 abțineri, raportul Cunoașterea UE în școli, întocmit de europarlamentarul român Damian Drăghici, din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților Europeni și membru al Comisiei pentru Cultură și Educație (CULT).

Documentul subliniază importanța dimensiunii europene în educație, care ar oferi elevilor posibilitatea dobândirii cunoștințelor despre mecanismele si instituțiile UE, precum și de a se angaja într-o reflecție critică asupra problemelor europene și a modului în care acestea le influențează țara și propriile activități. Potrivit raportului, noțiunile despre UE ar trebui sa fie mai vizibile și mai bine integrate în materialele didactice, dar și în activitățile extrașcolare, profesorii ar trebui sa aibă acces la resurse adecvate care să le permită integrarea acestei dimensiuni în procesul de predare, iar universitățile ar trebui să ofere cursuri de specialitate pe acest subiect. Totodată, sunt evidențiate oportunitățile oferite de programele Erasmus+, Europa pentru Cetățeni și Europa Creativă pentru promovarea cetățeniei active, solidarității, dialogului intercultural și interreligios și mobilității la nivel european, solicitându-se îmbunătățirea accesului și participării, în special pentru tinerii din grupurile vulnerabile sau dezavantajate. În contextul actual al crizei refugiaților și al amenințărilor grave la adresa drepturilor omului și a securității mondiale, datorită recentelor atacuri teroriste, introducerea de către instituțiile de învățământ a unor ore de curs despre UE este esențială pentru a înțelege necesitatea procesului de integrare europeană.

Conform sondajelor de opinie Eurobarometru din 2014, 71% dintre cetățenii UE nu dețin informații suficiente despre UE, 44% au o cunoaștere limitată despre cum funcționează instituțiile UE, iar 52% dintre europeni cred că vocea lor nu contează în UE.

 

source: http://www.europarl.europa.eu/Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom