English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

13/11/2015: Libertate religioasă și patrimoniu cultural în partea ocupată a Ciprului

Stiri >>

Marți, 10 noiembrie 2015, a avut loc, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European, un seminar pe tema Cipru: Libertate religioasă și patrimoniu cultural. Organizată de Reprezentanța Bisericii Ciprului pe lângă UE și Conferința Bisericilor Europene, sub patronajul Comisarului European pentru Politici Regionale, d-na Corina Crețu, întâlnirea a adus laolaltă oficiali europeni, lideri religioși din Cipru, reprezentanți la Bruxelles ai Bisericilor din Europa, cercetători și jurnaliști. În cadrul luărilor de cuvânt și al dezbaterilor, accentul a căzut îndeosebi pe situația încă gravă în care se află mult diminuata populație creștină din jumătatea de nord a Ciprului, precum și patrimoniul cultural creștin din această zonă.

PF Hrisostom, arhiepiscopul Ciprului, a fost reprezentat de ÎPS Vasile, mitropolit de Konstantia și Ammochostos, care a dat o mărturie foarte personală asupra situației din regiunea ocupată: „În perioada 1960-1974, am trăit ca monah în Mănăstirea Sf. Barnaba, de lângă Salamina. Acum, pentru a sluji Sfânta Liturghie acolo, am nevoie de aprobare specială din partea autorităților civile, iar pentru a intra, trebui să cumpăr un bilet, ceea ce este foarte dureros.” ÎPS Vasile a precizat că peste 550 de lăcașuri creștine se află în regiunea ocupată, multe dintre ele aflându-se într-o avansată stare de degradare, în ciuda valorii lor culturale și spirituale. „În plus, chiar dacă numărul autorizațiilor de slujire acordate de autorități a crescut simțitor în ultimii ani, există încă și cazuri când cererile sunt respinse, iar ideea însăși de a cere aprobare autorității civile pentru a săvârși Sfânta Liturghie este foarte nepotrivit,” a adăugat ÎPS Vasile.

Prezenți de asemenea la întâlnire, ÎPS Nareg, arhiepiscopul armean al Ciprului, și ÎPS Yusef, arhiepiscopul maronit, au evidențiat legătura foarte apropiată care există între diferitele comunități creștine din Cipru. Dl. Spyros Attas, din partea Reprezentanței Ciprului pe lângă UE, și d-na Eleni Theocharous, membră a PE, au subliniat că în cazul Ciprului nu este vorba de un conflict religios, ci de unul exclusiv politic, chiar dacă au existat încercări de exploatare conflictuală a diferențelor religioase. În plus, d-na Theocharous a amintit că ceea ce a avut loc în Cipru de-a lungul ultimelor patru decenii nu reprezintă un șir de evenimente disparate, ci mai degrabă un proces sistematic și instituționalizat de distrugere a elementului grec și creștin din partea de nord a insulei. În aceste condiții, a fost subliniat caracterul imperativ al implicării UE în desfășurarea unui proces de normalizare a situației, precum și a majorării sprijinului material destinat restaurării monumentelor istorice din zona ocupată. În ultimii ani, acest sprijin a fost în valoare de aprox. două milioane de euro.

 Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom