English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

14 februarie 2012: Premierul olandez refuză să denunțe situl anti-imigranți lansat săptămâna trecută

Stiri >>

Dutch_PM__Small_.jpgPresiunea publică asupra premierului olandez, pentru a se distanța public de atitudinea ostilă imigranților est-europeni promovată de un site lansat săptămâna trecută, este în continuă creștere.

Un prim atac a venit din partea ambasadorilor în Olanda a zece state din Europa Centrală și de Sud-Est, care au trimis premierului olandez o scrisoare criticând în termeni duri situl lansat de către Partidul pentru Libertate (PpL), organizație de extremă-dreapta. „Invităm societatea și liderii politici olandezi să se distanțeze the această inițiativă condamnabilă,” au scris cei 10 ambasadori.
Liberalii din Parlamentul European au cerut, de asemenea, premierului olandez să ia atitudine. „Dat fiind că problem a devenit publică, și că ambasadorii au trimis o scrisoare oficială, cred că nu se poate să mai păstrați tăcerea,” a transmis Guy Verhofstadt, liderul liberalilor din PE, prim-ministrului de la Haga.
Și alți membri ai PE au criticat inițiativa PpL. Martin Schultz, președintele instituției, a ridicat această problemă în deschiderea sesiunii plenare de la Strassbourg, și a promis că va cere clarificări autorităților olandeze.
Deși mai rezervată în declarații, Comisia Europeană, prin Comisarul pentru Justiției, Vivian Reding, a emis vinerea trecută o declarație, afirmând că situl cu pricina promovează principii „în contradicție evidentă cu principiile Europene”.

De cealaltă parte, prim-ministrul olandez, Mark Rutte, se află într-o situație dificilă, dat fiind că partidul său poate geverna țara numai pe baza suportului primit din partea PpL. Acesta din urmă, condiționează însă acordarea sprijinului politic de promovarea de către guvern a unor politici anti-imigrație. E foarte probabil că acest aranjament stă la baza ezitărilor lui Rutt de a critica ori comenta inițiativa PpL. „Am spus-o răspicat de atâtea ori: nu este vorba despre o inițiativă guvernamentală. Este inițiativa unui partid politic, și refuz să comentez comportamentul partidelor politice,” a declarat Rutt, marți, în fața Parlamentului olandez. Partidele de opoziție i-au reproșat însă lipsa de curaj politic.

Sursa: www.euobserver.com


Back

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom