English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

14 iulie 2011: Viitorul agriculturii europene, dezbătut la Bruxelles

Stiri >>

agricultura_1.jpgLuni, 11 iulie 2011, a avut loc, la Bruxelles, o întâlnire între membrii Comitetului pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European (CAPE) și Dl. Dacian Cioloș, Comisarul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. Parlamentarii au solicitat mai multe lămuriri în privința recent adoptatului buget european multianual pentru perioada 2014-2020.

Membrii CAPE au criticat noul buget, invocând reducerea fondurilor europene alocate agriculturii, fonduri ce devin astfel insuficiente asigurării necesităților celor 10 milioane de fermieri eurpeni și, implicit, ale tuturor cetățenilor. Paolo de Castro, liderul CAPE, a subliniat în mod deosebit că propunerea Comisiei nu ia deloc în considerare recomandările Parlamentului European, care și-a exprimat în mod clar sprijinul pentru agricultori.

În replică, Dacian Cioloș, a arătat că reducerea este doar aparentă, și că, de fapt, Comisia Europeană a redirecționat către agricultură importante sume de bani, care sunt însă încadrate, în proiect, la alte capitole. De exemplu, 2,8 miliarde de euro din Fondul pentru Adaptarea la Globalizare sunt puse la dispoziția fermierilor. În plus, 5,1 miliarde de euro au fost alocați cercetării, dar cu direcție precisă către sectorul agricol.

Totuși, parlamentarii au insistat că, luând în considerarea rata inflației și noile provocări cu care fermierii se vor confrunta într-un climat economic din ce în ce mai dificil, bugetul pentru agricultură va suferi o scădere între 7% și 15%. Fondurile noi, menționate de dl. Cioloș, și însumând nu mai mult de 15 miliarde de euro destinate în primul rând cercetării, nu pot compensa cele aproximativ 40 de miliarde tăiate din fondurile destinate în mod direct agricultorilor.

Iinițiativa Comisiei Europene de a acorda prioritate fermierilor care dovedesc grijă pentru mediul înconjurător a fost și ea luată în discuție. În vreme ce majoritatea parlamentarilor s-au pronunțat în favoarea acestei măsuri, câțiva s-au declarat sceptici, considerându-o prematură.

Parlamentarii au atras, de asemenea, atenția asupra necesității distribuirii în mod echitabil a fondurilor europene între statele membre, semnalându-se deja și câteva posibile abateri de la această normă.

Sursa: www.europa.euBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom