English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

15 februarie 2012: UE amână luarea unei decizii în privința ajutorului financiar pentru Grecia

Stiri >>

junker__Small_.jpgDupă aproape o săptămână de negocieri dure între politicieni, și pe fondul unor proteste din ce în ce mai violente în mai toate orașele mari ale Greciei, miniștrii de finanțe europeni au amânat din nou luarea unei decizii în privința acordării celei de-a doua tranșe de împrumut pentru această țară, în valoare de 130 miliarde euro. Autorităților de la Atena li se cere acum identificarea modalităților de a aduce o economie de încă 325 milioane euro la bugetul de stat pe 2012.

Deși trebuiau să se întâlnească miercuri, 15 februarie, la Bruxelles, miniștrii de finanțe au amânat întâlnirea până la primirea unor rezultate mai clare de la Atena. Deși tocmai au aprobat un plan de auteritate care ar aduce economii de 3,2 miliarde euro, politicienilor greci li se cere mărirea acestei sume cu încă 325 milioane euro.
Jean-Claude Junker (foto), premierul luxemburghez, care e și liderul miniștrilor de finanțe ai statelor din zona Euro, a precizat de asemenea că încă așteaptă primirea unui angajament din partea liderilor politici de la Atena, care să garanteze continuarea reformelor economice indiferent de rezultatul apropatelor alegeri legislative. Junker a convocat, în schimb, o teleconferință cu miniștrii de finanțe europeni, care urmează să se întâlnească oricum pe 20 februarie, în ședință ordinară.
Neacordarea celei de-a doua tranșe de împrumut ar aduce Grecia în incapacitate de plată a celor 14,5 miliarde euro pe care trebuie să îi returneze la jumătatea lui martie, ca urmare a îndatorărilor din trecut.

Între timp, la Atena, Asociația Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului a tras deja atenția asupra impactului major pe care măsurile de austeritate îl vor avea asupra populației elene: „Această cursă nebună a sporirii austerității nu poate decât să agrveze și mai mult actuala recesiune economică și socială, în contextul unor condiții de viață deja extrem de dificile pentru poporul grec”.
După ce parlamentul a aprobat cu greu setul de măsuri economice, Ministrul grec al Ordinii Publice, Christos Papoutsis, a declarat că guvernul a făcut eforturi supra-omenești pentru a îndeplni condițiile impuse de țările europene. „Grecia a făcut tot ce putea face, iar oamenii nu pot suporta nimic mai mult. De acum înainte, Europa trebuie să își asume responsabilitatea,” a declarat acesta.
De cealaltă parte, Comisarul European pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, a declarat că înțelege situația dificilă a Greciei, dar a insistat că planul de austeritate sunt răul cel mai mic, comparativ cu declararea unui faliment care „ar avea un impact devastator asupra societății elene”, precum și asupra zonei Euro. „Din nefericire, Grecia a cheltuit în mod sistematic mai mult decât a produs, în ultimii 10 ani, și de aceea este acum nevoie de o actiune corectivă, care să repună economia țării pe o traiectorie sustenabilă,” a adăugat Reihn.

Sursa și foto: www.euobserver.com



Back

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom