English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

15 iunie 2011: Conferinte despre Taina Botezului la Bruxelles

Stiri >>

DSC_0005__Large_.jpgPe 12 iunie 2011, in Duminica Rusaliilor, dupa oficierea Sfintei Liturghii, Biserica „Sf. Ierarh Nicolae”, a Reprezentantei BOR pe langa institutiile europene a gazduit doua conferinte despre Sfanta Taina a Botezului. Evenimentul este primul dintr-o serie de astfel de intalniri, care-si propun sa aduca in atentia credinciosilor invatatura Bisericii despre Botez si Cununie, precum si sa propuna solutii problemelor practice actuale legate de intelegerea, savarsirea si asezarea in realitatea acestor Sfinte Taine.

In prima parte a intalnirii, Pr. Lect. Univ. Dr. Patriciu Vlaicu a explicat celor prezenti semnificatiile randuielilor liturgice dinaintea savarsirii Tainei Botezului: rugaciunea la punerea numelui, necuratia femeii dupa nastere, exorcizarile, lepadarea de satana si unirea cu Hristos pe care o face cel ce vine sa se boteze, daca este adult, sau nasul, in numele lui, daca este vorba despre un prunc. Apoi Pr. Lect. Univ. Dr. Sorin Selaru a explicat semnificatia, continutul profund a ceea ce se intampla in Taina Botezului: alipire de Trupul tainic al lui Hristos, care este Biserica, dar si inceputul unui proces foarte complex ce se prelungeste in savarsirea celorlalte doua taine de initiere – Mirungerea si Euharistia – si care este deschis spre crestere pe tot parcursul vietii.

Ambii vorbitori au subliniat ca atat Taina Botezului cat si Taina Cununiei, sau a Incununarii, nu trebuie sa fie reduse la statutul de simple evenimente private, la care sa ia parte doar rudele si apropiatii celor ce se boteaza ori se cununa. Dimpotriva, ambele momente au un profund caracter eclezial si, ideal, ar trebui sa aiba loc in mijlocul comunitatii in care cel nou botezat intra, respectiv in care cei ce se cununa se angajeaza sa duca impreuna lupta cea buna, spre mantuire.

Mai multe fotografii aici.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom