English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

15 mai 2012: Persecuțiile creștinilor din Orientul Mijlociu, în atenția PE

Stiri >>

 Miercuri, 9 mai 2012, sediul din Bruxelles al Parlamentului European a găzduit un seminar pe tema situației creștinilor din țările arabe la un an de la așa-numită “primăvară arabă,” care a înlăturat o serie de regimuri dictatoriale din nordul Africii și Orientul Mijlociu.  Între participanți s-au numărat cercetători care au studiat îndeaproape evoluția din regiune, reprezentanți ai Bisericilor din Europa, oficiali UE, precum și reprezentanți ai creștinilor din zonele sub considerație. Cu toții și-au exprimat temerile legate de siguranța minorităților creștine din aceste țări, precum și dorința ca articularea politiclor externe ale UE să ia în mod constant în calcul respectarea de către noile guverne, drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv cel la libertate religioasă.

 

Seminarul a fost organizat de către Partidul Popular European și Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din PE, în colaborare cu Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE).

În deschiderea întâlnirii, europarlamentarul italian Mario Mauro a explicat că motivele adversității populației musulmane față de creștinii din Orientul Mijlociu sunt mult mai profunde decât se bănuiește de obicei. Astfel, pe de o parte, în timpul dominației regimurilor autoritare, creștinii s-au bucurat de o oarecare protecție din partea Statului; odată cu schimbarea violentă a regimurilor politice, situația creștinilor devine foarte fragilă, fiind adesea, direct ori indirect, asociați fostei puteri. Lucrurile se complică însă și mai mult când, pe de altă parte, aversiunea religioasă vine pe fondul ideologic mai vechi potrivit căruia prezența creștină în această parte a lumii este în sine o reminescență a perioadei colonialismului Occidental. Deși în mod evident neconfirmată istoric, ipoteza găsește aderență în rândul multor musulmani, iar de aici până la diferitele manifestări de ură religioasă nu mai este decât un pas.

Tot Mauro a atras atenția că miza cea mare, în momentul de față, o reprezintă adoptarea unor noi constituții care să garanteze respectarea libertății religioase, proces în cadrul căruia Serviciul de Acțiune Externă al UE își poate face simțită influența printr-o afirmare categorică, în cadrul relațiilor bilaterale, a caracterului nenegociabil al drepturilor fundamentale ale omului.

În continuare, o serie de cercetători, precum și locuitori ai statelor respective au oferit date despre situația actuală. Astfel, în Egipt, unde trăiesc 10 milioane de creștini, majoritatea Copți, situația economică precară a generat o revoluție care i-a adus laolaltă pe toți locuitorii țării, indiferent de religie. După încetarea violențelor, însă, partidul naționalist islamic, puternic influențat de Frăția Musulmană, a preluat puterea. Dacă în timpul revoluției atacurile asupra lăcașurilor de cult creștine puteau fi atribuite forțelor guvernamentale, care încercau să semene discordie între revoluționari, nu la fel stau lucrurile acum. Mai mult, o serie de legi de inspirație islamică, care, deși existau în vechiul cod penal, nu erau niciodată aplicate, au început să fie implementate cu mai multă minuțiozitate de către forțele de ordine, ducând la condamnarea unor creștini pentru blasfemie împotriva Islamului, și scăzând la zero posibilitățile oricum limitate de convertire la creștinism.

În Libia, încă din vremea regimului Gadafi islamul era religie de stat. Cele câteva biserici existente mai ales în capitală erau destinate exclusiv muncitorilor străini, cetățenilor libieni fiindu-le interzis accesul în ele. Noul guvern a întărit încă și mai mult prevederile precedente, transformând sharia în lege civilă. Au fost de asemenea semnalate o serie de arestări și expulzări de creștini, dar numărul exact al acestora nu poate fi încă stabilit din lipsă de informații precise.

În Irak, după moartea lui Saddam Hussein, peste 2000 de creștini au fost omorâți în cadrul unei persecuții nesistematice, între ei numărându-se câțiva preoți și chiar un episcop. Alți 500.000 de creștini au părăsit țara din rațiuni de securitate. Situația din Siria este încă oarecum sub control, dar există temeri că odată cu încheierea războiului civil și înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, evoluția va fi asemănătoare celei din Irak.

Arabia Saudită reprezintă probabil modelul extrem: deși peste patru milioane de creștini trăiesc acolo, orice manifestare a unei credințe ne-musulmane este strict interzisă. Situația se datorează în mare parte prezenței unei forme foarte tradiționaliste a religiei islamice, care consideră creștinismul o religie falsă și, în plus, occidentală.

În fața unor tablouri atât de sumbre, europarlamentarii prezenți au atras atenția asupra faptului că e foarte probabil ca singura schimbare adusă de primăvara arabă” să fie înlocuirea unor regimuri autoritare seculare cu altele la fel de autoritare dar religioase. “Dacă dorește să rămână un apărător credibil al drepturilor omului, UE trebuie să ia atitudine în apărarea creștinilor din Orientul Mijlociu. Cerem reacții ferme la fiecare act de discriminare și așteptăm ca această problemă să figureze mereu pe agenda discuțiilor politice și comerciale între UE și lumea arabă,” a declarat europarlamentarul Konrad Szymański.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom