English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

16 ianuarie 2012: Comisia Europeană: „Europenii sunt pregătiți pentru Anul Îmbătrânirii Active”

Stiri >>

1% dintre europeni sunt conștienți de fenomenul îmbătrânirii populației de pe continent, și numai 42% dintre ei sunt și îngrijorați de această evoluție, potrivit unui studiu statistic publicat de Comisia Europeană la începutul acestei săptămâni. Deși de părere că procentele ar putea fi și mai ridicate, oficialii europeni apreciază că, în general, oamenii par a fi pregătiți să rămână activi până la vârste mai înaintate, iar manifestările dedicate Anului European al Îmbătrânirii Active îi vor face în și mai mare măsură conștienți de această necesitate.

Același studiu arată că 60% dintre cetățenii statelor membre UE cred că oamenilor trebuie să li se permită continuarea activității profesionale chiar și după pensionare. Pe de altă parte, nu mai mult de o treime dintre ei spun că ar fi dispuși ei înșiși să facă acest lucru, între aceștia din urmă numărându-se puțini tineri.

Studiul a mai scos și la iveală faptul că vârsta până la care un muncitor este considerat „tânăr” diferă considerabil de la o țară la alta. Astfel, dacă în Malta, Portugalia ori Suedia, pragul pare a fi în jurul vârstei de 37 de ani, în Cipru și Grecia acesta e mult mai ridicat – 50 de ani. Media europeană este de 42 de ani. Vârsta la care europenii încep să se considere bătrâni este la 64 ani, și se poate observa o mică diferență între bărbați și femei, pentru acestea din urmă media fiind la 65 de ani, în vreme ce pentru bărbați media e la 63 de ani.

Deși 61% dintre europeni consideră că oamenilor trebuie să li se permită să lucreze și peste vârsta de pensionare, numai 33% văd cu ochi buni ideea ridicării pragului de pensionare, deși această evoluție pare a fi iminentă în majoritatea statelor membre. De menționat faptul că în 2009 media vârstei de pensionare în țările europene era de 61,5 ani, în vreme ce la începutul lui 2012 aceasta a ajuns la 65 de ani. Strâns legat de aceasta, 42% dintre europeni consideră că vor putea continua actuala activitate dincolo de vârsta de 65 de ani, în vreme ce 17% dintre ei consideră că nu vor putea face acest lucru nici măcar dincolo de 60 de ani.

Sursa: www.europa.euBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom