English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

16 Septembrie 2011: Actele de violență împotriva creștinilor, în atenția OSCE

Stiri >>

osce.jpgLuni, 12 Septembrie 2011, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a organizat, la Roma, o întâlnire la nivel înalt pe tema înmulțirii violențelor îndreptate împotriva creștinilor. Participanții s-a pronunțat ferm în favoarea intensificării eforturilor, din partea statelor membre OSCE, pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen.

@Este fără urmă de îndoială că violențe bazate pe ură și îndreptate împotriva creștinilor, au loc pe teritoriul statelor member OSCE,@ a declarat Janez Lenarčič, directorul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) din cadrul organizației. Potrivit raportului annual întocmit de BIDDO, în cursul ultimului au fost înregistrate cazuri de desacralizare a unor lăcașuri de cult, incendiere a proprietăților, precum și atacuri asupra credincioșilor adunați pentru rugăciune, ori asupra liderilor religioși. @Asemenea atacuri inoculează frică nu numai în rândul celor vizați în mod direct, ci și în cadrul întregii comunități, mai ales acolo unde comunitatea creștină este minoritară,@ a adăugat Lenarčič.

Lamberto Zannier, Secretarul General al OSCE, a subliniat amenințarea pe care astfel de atacuri o aduc la adresa securității regionale și a anunțat că organizația pe care o conduce va continua eforturile de monitorizare, pentru a colecta date credibile referitoare la ceea ce se întâmplă pe teritoriul statelor member.

Printre cei care au luat cuvântul în cadrul întâlnirii s-au numărat și o serie de lideri religioși din regiune, între care s-a numărat mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei Moscovei, precu și arhiepiscopul Dominique Hamberti, Secretarul Sfântului Scaun pentru Relația cu Statele.

Discuțiile au vizat cu prioritate creșterea gradului de conștientizare a existenței actelor de violență care îi vizează pe creștini, precum și schimbul de experiență în privința practicilor optime de prevenire și combatere a acestui fel de evenimente. La finalul întâlnirii, statele participante au căzut de acord asupra unui set de angajamente in direcția descurajării rasismului, xenofobiei, discriminării și intoleranței împotriva musulmanilor, evreilor și creștinilor deopotrivă.

Sursa si foto: www.osce.orgBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom