English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

16/12/2012: Economia socială de piață, între afirmare și implementare

Stiri >>

Economia de piață socială a fost proclamată formal drept model economic de bază al Uniunii Europene, prin Tratatul de la Lisabona (3.3 TEU şi 119.1 TFEU), devenind astfel unul dintre obiectivele principale ale construcției europene. Implementarea completă a acestui model rămâne însă un deziderat, iar actuala criză economică reprezintă un important obstacol în calea atingerii acestui obiectiv. Care sunt, atunci, fundamentele acestui model economic și ce e de făcut pentru implementarea rapidă și eficientă a acestuia în contextul sistemelor economice europene? Acestea au fost întrebările centrale care au stat la baza unui seminar-dezbatere ce a avut loc, la Bruxelles, vineri, 14 decembrie 2012, adcând laolaltă reprezentanți ai instituțiilor europene și ai Bisericilor de pe continent.

  

În deschiderea întâlnirii, episcopul Gianni Ambrosio de Piacenza-Bobbio, Italia, care este și vice-președinte al Comisiei Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE), a subliniat că noțiunea de economie de piață socială este un concept esențial pentru recâștigarea încrederii cetățenilor europeni în proiectul european. La fel de important, a adăugat episcopul Ambrosio, trebuie să redescoperim valoarea actului necondiționat, gratuit, nu doar în contextul activităților economice, ci mai ales în cadrul vieții sociale și politice.

Prof. Dr. Heinrich Bedford-Strohm, episcop al Bisericii Luterane din Bavaria, zonă unde își are originea conceptul de economie de piață socială, a arătat că succesul acestui model economic se explică tocmai prin conștientizarea faptului că responsabilitatea socială reprezintă un proces integrat al oricărei activități economice, și nu ca un apendice al prosperității economice deja atinse.

O a doua sesiune a seminarului a fost axată asupra diferitelor strategii economice adoptate până acum în diferite state membre în direcția implementării modelului de economie de piață socială. A treia sesiune a fost dedicată strategiilor de combatere a șomajului în rândul tinerilor, fiind prezentate o serie de proiecte desfășurate de Biserici în diferite țări europene în această direcție.

Concluziile întâlnirii au fost prezentate de reprezentantul Patriarhiei Române la Bruxelles, Pr. Sorin Selaru.

Atât membrii Comisiei europene, cât şi reprezentanţii Bisericilor au subliniat că omul trebuie să fie în centrul oricărei economii. Cu alte cuvinte, pieţele financiare trebuie să fie în serviciul economiei iar economia în serviciul persoanei umane. Criza a afectat atât de mult Europa pentru că uniunea monetară nu a fost şi una economică şi pentru că toate ţările europene au încălcat regula (singura excepţie din Europa este Finlanda). De aceea, refacerea Europei depinde după Comisia europeană de realizarea celor 3 paşi: uniunea bancară, uniunea fiscală şi uniunea politică. Există astăzi o dorinţă politică vădită de a păstra şi moderniza economia socială de piaţă. Economia socială de piaţă poate permite UE de a avea în acelaşi timp o economie competitivă, dar şi mai multă protecţie socială. Un sistem de protecţie socială eficace nu constituie în nici un caz un obstacol în calea prosperităţii, ci este un element indispensabil. Aşa cum sublinia şi preşedintele Barroso în discursul despre starea Uniunii de anul acesta, ţările europene care dispun de cele mai bune sisteme de protecţie socială sunt printre economiile cele mai competitive din lume.

Pentru Bisericile din Europa este foarte important ca aspectul social să fie mai bine integrat vieţii economice, subliniind astfel faptul că dezvoltarea economică durabilă depinde de dezvoltarea socială durabilă. De aceea, economia socială de piaţă rămâne un test de maturitate, de înţelepciune şi de echilibru: între logica de piaţă şi cea socială, între competitivitate şi caritate, creştere economică şi calitatea joburilor, putere economică şi justiţie socială, libertate şi responsabilitate, unitate şi subsidiaritate.

www.ceceurope.org

Foto: www.comece.eu        Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom