English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

17 ianuarie 2012: Comisia Europeană a declanșat procedura de infringment împotriva Ungariei

Stiri >>

orban (Small).jpgComisia Europeană a decis marți lansarea procedurii de infringement împotriva Ungariei, reclamând o serie de reforme legislative întreprinse de guvernul premierului Viktor Orban, ca nefiind conforme cu normele comunitare. Miercuri, 18 ianuarie, Orban urmează să explice evoluția legislativă din țara sa în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, la Strasbourg.

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Baroso a afirmat că reformele din justiție și sistemul de protecție a datelor, precum și statutul băncii centrale ungare sunt cele trei puncte în care inițiativele guvernului de la Budapesta sunt în conflict cu standardele europene.
„Noi am sperat că autoritățile ungare vor efectua modificările necesare pentru a asigura respectul normelor europene. Cum acest lucru nu s-a întâmplat până acum, am decis declanșarea procedurilor de infringment,” a declarat Baroso.
În mod normal, în cazul unei astfel de proceduri, statul în cauză are la dispoziție două luni pentru a reglementa situația, dar în cazul Ungariei, Comisia a hotărât să scurteze acest interval la numai o lună. Dacă guvernul de la Budapesta nu se conformează în acest timp, statul ungar va fi adus în fața Curții de Justiției a UE, de la Luxemburg.
Pe de altă parte, situația economică a Ungariei este din ce în ce mai precară. Tocmai din cauza evoluțiilor legislative, mai ales în domeniul bancar, FMI a întrerupt negocierile cu guvernul ungar, negocieri care vizau acordarea unui împrumut ieftin. În consecință, costurile de îndatorare au crescut simțitor, atingând la mijlocul lui ianuarie dobânzi record, de 11%.
Imediat după aflarea veștii de la Comisia Europeană, ambasadorul Ungariei la UE a declarat pentru presă că guvernul de la Budapesta este deschis cooperării cu instituțiile de la Bruxelles. Tot el a precizat că reglementările denunțate de Bruxelles sunt de fapt efecte ale unor erori explicabile dacă se ține seama de numărul mare de legi adoptate într-un timp foarte scurt de guvernul Orban.
Miercuri, premierul ungar va oferi o explicație pentru reformele legislative inițiate de guvernul pe care îl conduce, în cadrul sesiunii plenare a PE. Este foarte probabil ca întrebările parlamentarilor să vizeze o arie chiar mai largă decât cea avută în vedere de Comisie, incluzând domenii precum libertatea de exprimare, libertatea presei și cea religioasă – toate acestea afectate, la rându-le, de reformele recente.

Sursa și foto: www.euobserver.com  


Back

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom