English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

17/06/2015: Reuniunea anuală a liderilor religioși din Europa cu înalți reprezentanți ai Uniunii Europene

Stiri >>

Marți, 16 iunie 2015, Comisia Europeană din Bruxelles a găzduit reuniunea anuală a liderilor religioși din Europa cu înalți reprezentanți ai  UE. Având în vedere atacurile din Paris (07 ianuarie 2015) și Copenhaga (14-15 februarie 2015), precum și creșterea numărului de migranți din Europa, participanții au purtat dezbateri pe tema:Să trăim împreună și să ne contrazicem politicos!”

Gazdele evenimentului au fost Dl Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și Dl Antonio Tajani, vicepreședinte al Parlamentului European. Aceștia au subliniat situația dificilă pe care o traverseaza Europa în prezent, precum și importanța dialogului dintre Instituțiile Europene, Biserici și organizațiile neconfesionale pentru înțelegerea diferențelor culturale și confesionale și pentru realizarea proiectului de promovare a păcii.

Biserica Ortodoxă a fost reprezentată la eveniment de Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și de Pr. Sorin Selaru, Directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene. Rezultatele reuniunilor la nivel înalt vor fi folosite în cadrul primului Colocviu privind Drepturile Fundamentale în UE, care va avea loc în zilele de 1 și 2 octombrie 2015. Tema Colocviului va fi: ”Toleranță și respect: prevenirea și combaterea antisemitismului și islamofobiei in Europa.

Întâlnirile anuale la nivel înalt între Comisia Europeană și liderii religioși au început în anul 2005, la inițiativa fostului președinte al Comisiei, Jose Emanuel Barroso, și apoi s-au instituționalizat prin Tratatul de la Lisabona din 2009, care prevede un dialog "deschis, transparent și constant" cu Bisericile, organizațiile religioase, filosofice și neconfesionale.

 

foto: ec.europa.eu/avservices/photo/photoDetails.cfmBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom