English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

18 Mai 2012: Este economia comuniunii un model economic viabil?

Stiri >>

 Cercetători, oficiali europeni, reprezentanți ai societății civile și ai Bisericilor europene s-au reunit sâmbătă, 12 mai 2012, la Bruxelles pentru a face o analiză a cadrului economic european și mondial, precum și pentru a promova un model economic puțin cunoscut, dar care, aplicat la scară largă, ar putea oferi o soluție viabilă pentru depășirea impasului actual: economia comuniunii.

 

Propusă în 1991 de către Chiara Lubich, fondatoarea mișcării Focolare din cadrul Bisericii Romano Catolice, economia comuniunii reprezintă un model economic care pune un accent puternic pe cultivarea generozității. Potrivit acestuia, o treime din profitul companiei trebuie dedicat susținerii celor în nevoie, o treime e rezervat dezvoltării, prin diferite proiecte educaționale, a unei culturi a dăruirii, iar o treime e destinat dezvoltării afacerii.

În deschiderea întâlnirii, profesorul italian Luigino Bruni, de la Departamentul pentru Economie al Universității Sophia din Loppiano, Florența, a făcut o serie de observații asupra evoluției economice actuale în Europa și, prin extensie, în întreaga lume. Astfel, mult dorita creștere economică continuă își descoperă din ce în ce mai evident caracterul nesustenabil pe termen lung, principalii indici în acest sens fiind impactul ecologic dezastruos și nivelul extrem de ridicat (și încă în creștere) al datoriei publice a celor mai multe dintre statele dezvoltate. În prezent, puterea economică a unui stat este evaluată în funcție de produsul intern brut, și nu în funcție de bogăția naturală, așa cum ar fi normal.

Soluția pentru ieșirea din criză stă, potrvit profesorului italian, în readucerea binelui comun în centrul activităților economice, precum și în afirmarea faptului că profitul nu este un scop în sine ci mai degrabă un instrument cu o vocație eminamente socială. În acest sens, creștinii trebuie să-și amintească de vocația lor profetică, să renunțe la statutul de observatori pasivi și să contribuie la crearea unui climat economic – fie el și minoritar – în contrapunct cu cel dominant la ora actuală, bazat pe o distribuție evident inegală a capitalului și pe garantarea binelui unei minorități din ce în ce mai bogate, în defavoarea majorității.

Laslo Surjan, vice-președinte al Parlamentului European, și responsabil din partea acestei instituții pentru dialogul cu Bisericile și comunitățile religioase de pe continent, s-a raliat celor spuse de Bruni, subliniind că, deși creșterea economică este de dorit ca o soluție pe termen scurt, ea trebuie văzută și în lumina consecințelor pe termen lung, asupra generațiilor viitoare. Ceea ce e de regretat, a subliniat Surjan, este că criza economică declanșată în 2008 pare a nu fi fost suficient de puternică pentru a provoca o schimbare consistentă a structurilor economice existente, dintre care multe sunt dominate de interese private, egoiste.

De asemenea prezent la întâlnire, Steven Vanackere, vice-prim-ministru belgian, a atras atenția asupra faptului că, în ciuda percepției comune, luarea în considerare a nevoilor oamenilor și bunăstarea economică nu sunt două direcții ce s-ar exclude reciproc, ci chiar dimpotrivă. „E important să realizăm că nu suntem clienți unii altora, ci membri ai unei comunități. Atunci când profitul devine un scop în sine, oamenii devin simple instrumente, ceea ce reprezintă o pervertire inacceptabilă a activității economice,” a continuat Vanackere.

Nu în ultimul rând, participanții au putut asculta mărturiile unor antreprenori europeni care urmează deja principiile modelului economiei comuniunii, care au afirmat că experiența le-a demonstrat viabilitatea acestui model. Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom