English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

19 Martie 2011: CEDO a decis: crucifixele pot ramane pe peretii scolilor italiene

Stiri >>

ECHR.jpgIeri, 18 martie 2011, Marea Camera a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a admis recursul facut de catre Statul italian la o decizie din 2009 a curtii, care condamna prezenta simbolurilor religioase in scolile de stat. Potrivit noii decizii, Statul va fi in continuare instanta ce va decide daca simbolurile religioase pot sau nu sa fie afisate in locuri publice.

 

Decizia a fost luata cu o majoritate de 15 voturi, din 17 posibile.

Dezbaterea asupra acestui subiect a inceput in 2002, cand trei cetateni italieni au acuzat Statul ca, permitand prezenta crucifixelor in clasele din scolile italiene, le violeaza dreptul de a oferi copiilor lor o educatie in conformitate cu propriile convingeri filosofice. Instantele italiene au respins, insa, pe rand, aceste acuzatii, si astfel cazurile au ajuns in atentia CEDO, care, printr-o decizie din noiembrie 2009, a dat castig de cauza reclamantilor, cerand Statului Italian sa modifice prevederile legale in conformitate cu decizia curtii. Statul italian, insa, sprijinit de alte cateva guverne europene, printre care si cel al Romaniei, a facut apel, decizia de ieri reprezentand tocmai rezultatul acestui demers.

Decizia curtii afirma ca „nu s-a putut dovedi ca afisarea unui astfel de simbol pe peretii salilor de clasa ar putea avea vreo influenta asupra elevilor”, problema constand mai degraba in perceptia subiectivista a acestor simboluri de catre reclamanti, perceptie ce nu poate fi un argument suficient pentru modificarea legislatiei unui stat.

Argumentele prezentate de Statul italian s-au referit la faptul ca prezenta crucifixelor reprezinta o traditie pe care autoritatile considera ca este important sa o mentina. De asemenea, pe langa semnificatia religioasa, „crucifixul a fost dintotdeauna un simbol al principiilor si valorilor aflate la baza democratiei si civilizatiei Apusene”. Raspunzand acestei argumentari, curtea a decis ca fiecare stat are dreptul sa decida singur in privinta traditiilor pe care le cultiva, atata vreme cat aceste decizii nu duc la indoctrinare.

O alta remarca importanta a curtii se refera la locul in societate al unei religii dominante, cum este cazul crestinismului in Italia. In aceasta privinta, curtea a afirmat ca „faptul ca programa scolara ofera proeminenta religiei dominante nu poate  fi considerat, in sine, proces de indoctrinare. Curtea a remarcat ca un crucifix pus pe un perete este, in definitiv, un simbol pasiv, a carui influenta asupra elevilor nu poate fi comparata cu cea a unui curs predat ori a participarii la o activitate religioasa”. Mai mult, „prezenta crucifixelor nu a fost insotita de obligatia de a participa la cursuri despre crestinism...; Italia a deschis mediul scolar celorlalte religii (elevilor li s-a permis sa poarte simboluri ori piese de vestimentatie cu incarcatura religioasa; practicile religioase ale minoritatilor au fost luate in considerare; educatie religioasa alternativa poate fi organizata in scoli, pentru toate religiile recunoscute de catre Stat; sfarsitul perioadei de Ramadan a fost adesea marcat in scoli, si asa mai departe). Nu exista niciun semn care sa indice ca autoritatile au manifestat intoleranta fata de elevii de alte religii, atei sau adepti ai unor convingeri filosofice nereligioase. In plus, reclamantii nu au reclamat faptul ca prezenta crucifixelor in salile de curs a incurajat in vreun fel dezvoltarea unor practici didactice cu tendinte prozelitiste.”

Decizia CEDO este, de asemenea, foarte relevanta pentru situatia din Romania, unde, de cativa ani, o serie de organizatii au inceput sa conteste prezenta icoanelor in salile de curs, precum si predarea religiei in cadrul sistemului de invatamant de stat.

Varianta integrala a comunicatului de presa emis de CEDO poate fi consultata aici, in sectiunea „Documente” a sitului nostru.

 

Sursa: http://www.echr.coe.int/echr/Homepage_EN Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom