English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

20/11/2013: Întâlnire cu directorul general al OLAF, la Reprezentanța Bisericii Ortodoxe a Greciei pe lângă UE

Stiri >>

 

Marți, 19 noiembrie 2013, la sediul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe a Greciei pe lângă Uniunea Europeană (RBOGUE), a avut loc o întâlnire a reprezentanților mai multor Biserici din Europa cu dl. Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (desemnat, în general, ca OLAF – abrevierea denumirii în lb. franceză: Office de Lutte Anti-Fraude).

În deschidere, ÎPS Mitropolit Athanasios de Achaia, directorul RBOGUE, a mulțumit tuturor oaspeților pentru a fi dat curs invitației, apreciind că astfel de întâlniri constituie momente binevenite de cunoaștere directă de către reprezentanții la Bruxelles ai Bisericilor europene a activității oficialilor și instituțiilor UE, precum și de transmitere către aceștia din urmă a punctelor de vedere și sugestiilor pe care Bisericile le au de adresat în privința problemelor de pe agenda celor dintâi.

Dl. Giovanni Kessler a oferit, pentru început, o trecere în revistă a istoriei și misiunii oficiului pe care îl conduce. Apărut într-un context dificil pentru UE, în anul 1999, în urma unui imens scandal de corupție ce a dus la demisia în bloc a Comisiei Europene, OLAF a primit mandatul de a investiga, în mod independent, acuzațiile de corupție la adresa angajaților și membrilor UE, precum și – pe baza acestei experiențe de investigare – de a contribui la articularea de legislație europeană în domeniul luptei antifraudă.

Pe scurt, misiunea OLAF este de a proteja interesele economice ale UE, atât în fața propriilor angajați cât și a celor care beneficiază, sub diferite forme, de fondurile oferite de Bruxelles, de la cele pentru agricultură până la marile proiecte de infrastructură din mai toate statele membre, ori cele direcționate în afara UE, sub formă de ajutoare pentru dezvoltare.

Subliniind importanța muncii OLAF – care are puțin sub 500 de angajați – Kessler a atras atenția asupra faptului că principala problemă cu care se confruntă în prezent mai toate statele lumii nu este lipsa mijloacelor materiale, ci administrarea defectuoasă a acestora, mai ales din cauza corupției la diferite niveluri. În plus, o instituție precum OLAF are și avantajul de a fi mult mai bine poziționată decât autoritățile de investigare naționale atunci când vine vorba de acte și rețele infracționale trans-naționale, precum și este cazul celor mai multe care afectează interesele economice ale UE.

La rândul lor, reprezentanții Bisericilor au atras atenția că, din dorința de a limita cât mai mult posibilitățile de deturnare a fondurilor europene, accesarea acestora ajunge să fie condiționată de parcurgerea unui procedeu birocratic excesiv de complex, ce presupune deținerea unei expertize corespunzătoare, or această stare de fapt este, cel mai adesea, în defavoarea simplilor cetățeni, precum și a organizațiilor și asociațiilor mici.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom