English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

20/12/2012: Creștinismul continuă să fie cea mai persecutată religie a lumii

Stiri >>

 Aceasta este concluzia Raportului asupra Libertății Religioase întocmit de organizația internațională „Aid to the Church in Need” (ACN). Raportul a fost prezentat la Bruxelles marți, 18 decembrie 2012, în cadrul unui eveniment găzduit de Parlamentul European.

        

Raportul ACN oferă o perspectivă de ansamblu asupra nivelului de libertate religioasă în peste 250 de țări din întreaga lume. Atenția autorilor a fost focusată asupra tuturor minorităților religioase din aceste state, și a măsurii în care acestora le este permisă manifestarea liberă a credinței lor. „Avem nevoie de o înțelegere completă a libertății religioase, iar nu de una minimalistă, iar o astfel de înțelegere presupune cel puțin cinci nivele, însoțite adesea de foarte importante precizări. În primul rând, este vorba despre libertatea de manifestare în public a credinței, iar nu de a o practica exclusiv în sfera vieții private. Apoi, este vorba de dreptul comunităților religioase de a se organiza în mod liber, fără niciun amestec din partea statului. De exemplu, cultele trebuie să se bucure de libertatea de a-și numi slujitorii potrivit propriilor criterii. În al treilea rând, orice persoană trebuie să se bucre de libertatea de a se converti de la o credință religioasă la alta sau la niciuna. În al patrulea rând, orice comunități religioase trebuie să se bucure de libertaea desfășurării cultului propriu, iar aceasta include dreptul de a construi lăcașuri de cult. În fine, trebuie asigurată libertatea nu doar de a catehiza pe proprii membri, ci și de a-și prezenta credința în fața celor din afara comunității, de a face misiune,” a precizat dl. Peter Sefton-Williams, șeful echipei de redactare a raportului.

Principala descoperire a raportului ACN constă în identificarea unei ușoare tendințe de ameliorare a situației la nivelul legislației, dublată însă de o ceva mai accentuată înrăutățire pe teren. Cu alte cuvinte, în multe părți ale lumii, opinia publică a început să fie mai mult conștientă de importanța asigurării libertății religioase tuturor cetățenilor, iar subiectul a fost mai des în atenția mass-media. În consecință, multe parlamente au făcut pași importanți în eleborarea și adoptarea unei legislații îmbunătățite în această privință. De asemenea, mai ales în lumea arabă, a crescut numărul de consilii inter-religioase care îi aduc laolaltă pe liderii religioși ai comunităților prezente în respectivele state. Pe de altă parte, însă, în realitate, mai ales acolo unde nerespectarea libertății religioase era deja o problemă, situația s-a înrăutățit sensibil pe parcursul ultimilor 12 luni. De cele mai multe ori, această evoluție s-a concretizat în acte de violență și persecuție, și tot de cele mai multe ori victimele au fost din rândul comunităților creștine. Deși autorii raportului nu indică un număr exact, dl. Sefton-Williams a făcut referire la o cifră propusă de Vatican la începutul acestui an, indicând că aproximativ 200 milioane de creștini din întreaga lume suferă diferite forme de vilență din cauza credinței lor.

O altă evoluție îngrijorătoare semnalată în cadrul raportului o reprezintă tendința, în unele țări occidentale, în frunte cu Marea Britanie, de a impune o formă agresivă de secularism, care nu doar că reduce manifestarea credinței religioase la cadrul strict privat, dar ridică serioase probleme legate de asigurarea respectării libertății de conștiință a credincioșilor.

O nouă ediție a raportului ACN este preconizată a apărea în prima jumătate a anului 2013. Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom