English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

21 aprilie 2012 : Uniunea Europeană în criză de profesori calificaţi

Stiri >>

 Comisia Europeană avertizează asupra lipsei de profesori calificați cu care se confruntă Uniunea Europeană, fenomen ce tinde să ia amploare. Una dintre cauzele acestuia e tendinţa de îmbătrânire a cardrelor didactice din Uniune şi lipsa profesorilor tineri, care nu mai sut atraşi de cariera didactică. Educaţia în UE se confruntă deja cu o rată crescută a abandonului şcolar.

Conform unui studiu al Comisiei Europene publicat pe 10 februarie a.c. în Uniunea Europeană numărul profesorilor calificaţi e în scădere, în ciuda creşterii salariilor în acest sector, în unele ţări.

40% din tinerii de 15 ani din Germania nu au profesori calificaţi la ştiinţe, iar aproximativ 30% din  elevii olandezi  de aceeaşi vârstă nu au profesori calificaţi la matematică şi ştiinţe. În Belgia procentajul se ridică la 45% pentru elevii din comunitatea franceză.

Acest fenomen este cauzat pe de o parte de tendinţa de îmbătrânire a profesorilor , iar de cealaltă parte de lipsa de interes a absolvenţilor, care preferă să lucreze în alte domenii decât educaţia. În ţări precum Germania, Italia sau Suedia, aproape jumătate dintre învăţători au peste 50 de ani. Mai mult, în Belgia, Italia, Germania, Marea Britanie şi Olanda, peste 30% dintre profesori se apropie de vârsta de pensionare şi puţini dintre aceştia mai muncesc şi după pensionare. În acelaşi timp, dezinteresul absolvenţilor faţă de domeniul educaţiei este în creştere în ţări ca Ungaria, Belgia ori Portugalia.

Comisarul european pentru educatie, Androulla Vassiliou a cerut guvernelor din statele membre să nu reducă  cheltuielile pentru educaţie pe fondul crizei economice, subliniind că rata abandonului şcolar în UE (14%) este în prezent mult prea mare. “În contextul actual nu vom reuşi să atingem obiectivul de a reduce sub 10% abandonul şcolar până în 2020”, a adăugat Vassiliou.

Tendinţa de creştere a şomajului la nivel european nu este nici ea un factor încurajator pentru continuarea studiilor.

Sursa : www.euobserver.comBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom