English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

21 ianuarie 2012: Creștere economică durabilă și aplicarea măsurilor privind guvernanța economică – prioritățile președinției daneze a UE

Stiri >>

danish pres (Small).jpgÎn cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care a avut loc săptămâna aceasta la Strasbourg, d-na. Helle Thorning-Schmidt, premierul danez, a ținut un discurs în care a prezentat prioritățile țării sale, ca deținătoare a președenției UE în prima jumătate a anului 2012.

Prezentând programul său politic, Thorning-Schmidt a subliniat nevoia de unitate și solidaritate, indispensabile pentru depășirea situației economice dificile în care se află în prezent Uniunea. „Calea de ieșire din criză trece prin mai multă Europa, nu mai puțină,” a subliniat ea.
Situația financiară, criza din zona euro și, implicit, negocierile privind Pactul euro, sunt prioritățile cuprinse în programul președinției daneze din următoarele șase luni. Dar și obiective precum mai multe locuri de muncă, politici pentru protecția mediului și creșterea siguranței cetățenilor, constituie  priorități.
Mandatul președiniției daneze, pe scurt:
- va trebui să asigure aplicarea măsurilor privind guvernanța economică și de evaluare semestrială a bugetelor naționale. În acest sens, va accelera reformele care vizează o reglementare mai strictă a sectorului financiar. De asemenea, va grăbi discuțiile privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, astfel încât acestea să fie finalizate până la sfărșitul lui 2012.
- vor fi luate noi măsuri privind piața unică. Danemarca își propune să ia măsuri în baza acțiunilor-cheie definite de Comisia Europeana în Actul privind piața unică.
- programul mai prevede măsuri care vizează o creștere economică durabilă, ținând cont de protecția mediului. În acest sens, va fi susținută propunerea de directivaă privind eficiența energetică, foaia de parcurs pentru energie 2050 și cel de-al șaptelea program de acțiune privind mediul.
- va avea în vedere consolidarea măsurilor privind libera circulație a persoanelor în spațiul Schengen.
 - în ceea ce privește extinderea UE, vor fi avansate negocierile lansate cu Islanda și Turcia. De asemenea, Danemarca își propune să înceapă discuțiile cu Muntenegru și să finalizeze tratativele referitoare la candidatura Serbiei.

Majoritatea deputaților europeni și-au exprimat sprijinul față de programul președinției daneze, cerând totodată o poziție fermă în rezolvarea crizei financiare. Au fost însă și voci care au reclamat faptul că programul danez seamănă prea mult cu cel propus de Germania și Franța, punând în continuare prea mare accent pe politicile bugetare și majorarea fiscalității, dar neluând în calcul impactul social al acestor măsuri.

Aceasta este a șaptea oară când Danemarca deține președenția UE, de la aderarea sa la Comunitatea Europeană, în 1973. Odată cu adoptarea Tratatului de la Lisabona, însă, multe schimbări au intervenit în modalitățile de guvernare ale Uniunii. În această privință, președenția danează consideră prioritară cultivarea unei relații apropiate cu președintele permanent al Consiliului UE, Herman Van Rompuy, cu Înaltul Reprezentativ al UE pentru Relații Externe, Catherine Ashton, precum și cu Parlamentul European.
De menționat, de asemenea, că președenția daneză va fi exercitată în cadrul mai larg al unui trio la alcătuirea căruia se adaugă Polonia, precedenta deținătoare, și Cipru, următoarea deținătoare a poziției. Această măsură urmărește asigurarea continuității politicilor europene pe perioade mai lungi decât cele 6 luni, cât durează mandatul fiecărui stat membru la cârma UE.

Sursa: www.parlamentor.ro



Back

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom