English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

21 ianuarie 2012: Ritmul încălzirii climatice în Europa depășește abilitățile de adaptare ale păsărilor de pe continent

Stiri >>

pasari (Small).jpgÎn vreme ce Helle Thorning-Schmidt anunța miercuri, la Strasbourg, că protecția mediului va continua să reprezinte o prioritate pentru Uniune, un grup de cercetători europeni publicau rezultatele unui proiect de cercetare ce s-a întins pe durata ultimilor 20 de ani, și care atrage atenția asupra efectelor puternice pe care încălzirea climatică le are asupra populației de păsări și fluturi de pe continent.

Potrivit cercetătorilor, deși majoritatea speciilor prezintă vaste abilități de adaptare la condițiile de mediu, ritmul schimbărilor se dovedește a fi mult mai rapid decât ritmul de adaptare. Cel mai greu afectate sunt speciile care trăiesc în partea de nord a continentului, fiind obișnuite cu temperaturi mai scăzute.
O altă concluzie este că păsările se adaptează mai greu decât fluturii la noile condiții, și că procesul de relocare către zone mai reci este mai lent în cazul lor. Această evoluție se explică, printre altele, prin durata de viață mai mare a păsărilor și, implicit, prin obiceiul acestora de a reveni, an după an, în aceleași zone. Pe de altă parte, o desincronizare majoră între ritmul de relocare al insectelor și cel al păsărilor ar putea avea efecte devastatoare asupra ecosistemelor locale, dat fiind că cele dintâi reprezintă o importantă sursă de hrană pentru cele din urmă.

Sursa: www.europa.euBack

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom