English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

21 Martie 2011: A debutat “Saptamana pentru viata” in Parlamentul European

Stiri >>

DSC_0080 (Medium).JPGCei doi invitati ai intalnirii de astazi au tratat subiectele sensibile ale experimentelor pe celule stem, respectiv dreptul de a invoca libertatea de constiinta in exercitarea profesiei.

 

Saptamana pentru Viata, o serie de conferinte pe tema valorii si demnitatii umane si a locului lor in sistemele legislative de pe mapamond, precum si in legislatia internationala, a inceput astazi la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

Prima intalnire a fost dedicata unor probleme de bioetica si provocarilor pe care acestea la adreseaza demnitatii umane. Invitatii de astazi au fost Pr. Dr. Jacques Suandeau, membru al Academiei Pontificale pentru Viata (Roma) si Prof. Etienne Montero, decanul Facultatii de Drept din Namur, Belgia.

Prezentand pe scurt fundamentul si evolutia folosirii celuleor stem de catre medicina moderna, Pr. Suandeau a explicat ce anume face aceasta practica inacceptabila din punct de vedere moral: embrionii umani din care se extrag aceste cellule sunt condamnati la moarte, nemaiavand, dupa recoltare, capacitatea de a se dezvolta. Mai recenta alternativa a folosirii “celulelor reprogramate”, care sunt in fond celule prelevate din tesut endemic adult si modificate incat sa se comporte precum celulele stem recoltate din embrioni umani, trebuie, de asemenea, privita cu prudenta, potrivit profesorului francez. In finalul interventiei sale, Suandeau a facut observatia ca, in momentul de fata, relatiile dintre cercetatorii stiintifici si oamenii politici implicati in procesul de reglementare legislativa a astfel de proiecte de cercetare, se bazeaza in mare masura pe ideologii, si prea putin pe dovezi stiintifice, precum ar fi de dorit.

In a doua parte a intalnirii, Prof. Montero a oferit cateva argumente pe baza carora libertatea de constiinta ar trebui sa fie luata in considerare in elaborarea legislatiei nationale si internationale. Potrivit acestuia, trebuie sa recunoastem ca, in contextual lumii secularizate de astazi, constiinta personala nu mai poate fi acceptata ca ultim criteriu decizional si, de aceea, avem nevoie de legi clare, ca principii obiective. Nu mai putin important, insa, este si faptul ca, intr-o democratie, si drepturile minoritatilor trebuie luate in calcul in elaborarea acestor legi, iar intre aceste drepturi se numara si libertatea de constiinta sau dreptul oricui de a nu fi obligat sa faca ceva ce contravine principiilor sale morale. De exemplu, un medic trebuie sa aiba dreptul de a refuza sa efectueze un avort sau o eutanasiere, daca acestea i se par acte imorale.

Seria de intalniri va continua pana joi, tratand subiecte precum politica de limitare la unu a numarului de copii pe care fiecare familie din China il poate avea, etica activitatilor economice, ori limitele si provocarile cu care se confrunta medicina moderna.

Pentru mai multe fotografii, click aici.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom