English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

22 mai 2012 : Sistemele de sănătate nu au fost afectate de criză în Europa

Stiri >>

 Sistemele de sănătate din țările europene sfidează tăierile de buget și programele de austeritate de pe întreg continentul, îmbunătățindu-și performanțele pe timp de criză. Aceasta reiese din cel de-al șaselea index al consumatorului de sănătate. Studiul clasifică 34 de țări pe baza unui numar de 42 de indicatori, printre care : drepturile pacientului, timpul de așteptare, rezultatele medicale, gama de servicii medicale și produse farmaceutice. Olanda se află în fruntea clasamentului, în timp ce România ocupă poziția 32.

 

 

Studiul realizat pe servicii medicale în timp de criză și publicat de curând a dezvăluit o concluzie neașteptată: în ciuda austerității din acest domeniu, serviciile medicale s-au îmbunătățit în Europa. După analizarea celor 42 de indicatori, Olanda s-a clasat pe primul loc, acumulând 872 de puncte din 1000. Olandei i-au urmat Danemarca, Islanda, Luxemburg și Belgia. Țara noastră s-a situat pe locul 32, acumulând 489 de puncte și fiind urmată de Bulgaria și Serbia.

Multe dintre țări au înregistrat progrese și discrepanțele dintre acestea s-au micșorat, conform organizației Health Consumer Powerhouse, care a realizat studiul.

Conform declarației Dr. Arne Björnberg, directorul grupului de lucru pentru acest studiu, calitatea serviciilor de sănătate nu a fost afectată de criza financiară”. Unul din indicatorii de bază în acest sens este mortalitatea infantilă, iar acesta nu a înregistrat o creștere în perioada crizei. Raportul a fost prezentat la Parlamentul European, pe 15 mai a.c.

Au fost și voci sceptice, care au afirmat că trebuie să fim prudenți și să nu considerăm rezultatele valabile pentru toți pacienții. Există multe exemple contrare care provin chiar din țările aflate în fruntea clasamentului, a declarat Nicola Bedington, reprezentanta Forumului European al Pacienților.

Deasemenea, Nicole Pancetta, vicepreședinte la Abbott Pharmaceuticals, s-a arătat surprinsă că nu au fost sesizate rezultatele crizei, deoarece s-a observat o scădere semnificativă a cantității de anestezice folosite în Grecia, Spania și Portugalia. „Poate că este prea devreme pentru a se sesiza impactul crizei”, a mai adăugat reprezentanta firmei farmaceutice.

Sursa : www.euractiv.comBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom