English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

23 aprilie 2012: Comisia Europeană pledează pentru un salariu minim decent

Stiri >>

 

 

 Într-un document publicat pe 18 aprilie 2012 Comisia Europeană propune statelor membre o serie de măsuri  prin implementarea cărora să se reducă rata şomajului în UE, care a atins cote istorice, şi să se încurajeze crearea de locuri de muncă în domenii nou apărute precum IT ori ecologie. Fiecare stat membru va hotărî ce măsuri să aplice, Comisia neavând autoritatea de a impune implementarea acestor măsuri. Printre măsurile controversate se află stabilirea unui salariu minim în fiecare stat membru, care să asigure existenţa cetăţenilor şi să contribuie la combaterea sărăciei la nivel european.

Comisia Europeană a publicat miercuri, 18 aprilie 2012 un document ce militează pentru combaterea şomajului, stabilirea unui salariu minim decent şi luarea unor măsuri care să impulsioneze crearea de noi  locuri de muncă.

Este prima măsură în acest sens de când liderii europeni au recunoscut că măsurile dure de reducere a datoriilor riscă să înrăutăţească situaţia economică la nivel european. “Rata actuală a şomajului în UE este dramatică şi inacceptabilă”, a declarat comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, Laszlo Andor. În februarie rata şomajului în UE a atins 10,2 procente;  22,4 procente dintre şomeri sunt tineri.

O propunere controvesata este stabilirea unui salariu minim adecvat, având în vedere că în majoritate statelor există un salariu minim. Stabilirea unui salariu minim decent previne sărăcia din muncă şi asigură calitatea şi decenţa locului de muncă”, subliniază documentul. Deasemenea, documentul încurajează statele membre să exploateze potenţialul de creare de locuri muncă în domenii ca IT, ecologie, sănătate. Ţinând cont de îmbătrânirea populaţiei europene, un număr de 7 milioane de locuri de muncă vor fi disponibile în aceste sectoare în perioada 2010-2020, iar 20 de milioane de locuri de muncă ar putea fi create în domeniul economiei ecologice.

Însă Comisia nu poate interveni în mod decisiv în acest sens, implementarea acestor măsuri depinzând în mare măsură de fiecare stat membru în parte.

Obiectivul stabilit de UE pentru rata ocupării pe piaţa muncii  în anul 2020 este de 75%. Pentru ca acesta să fie atins e nevoie de 17,6 milioane de locuri de muncă.

 

Printre aspectele care ridică probleme pe piaţa muncii sunt şi cele legate de circulaţia populaţiei, încetinite din cauza dificultăţilor lingvistice, a celor de adaptare dar şi de protecţia socială şi sistemul fiscal.

 

Sursa: euobserver.comBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom