English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

23 iunie 2012: Inițiativa Cetățenească pășește cu stângul la scurt timp după start

Stiri >>

 Inițiativa Cetățenească, intens mediatizatul instrument al democrației participtive europene, are în prezent numeroase dificultăți de implementare. Dificultățile sunt de natură tehnică, dar țin și de interpretarea inițiativelor.

 

Inițiativa cetățenească europeană (ECI), ce permite cetățenilor UE să de implice în elaborarea legislației europene este considerată cea mai mare reformă democratică de la introducerea alegerilor directe pentru Parlamentul European, în 1976.

Totuși, în ciuda mediatizării sale intense, ECI a pornit cu stângul. Din cele șase inițiative înregistrate până acum, niciuna nu a început colectarea de semnături. Acest fapt se datorează sistemului online pus la dispoziție de Comisia Europeană, care nu este încă funcțional. În plus, personalul specializat în acest domeniu este insuficient și nu e capabil să răspundă încă la toate întrebările solicitanților.

De asemenea, Comisia a refuzat în mod direct unele inițiative, cum este „Votul meu împotriva energiei nucleare”, inițiativă care încearcă interzicerea utilizării energiei nucleare în UE. Comisia a motivat că nu se pot propune acte legislative care să modifice prevederile tratatului Euroatom, care este o lege fundamentală.

Interpretarea extrem de restrictivă a inițiativelor cetățenești le poate califica drept inadmisibile din start.

Specialiștii în domeniu opinează că, în aceste condiții, este nevoie de informații suplimentare din partea președintelui Barosso, sau de o decizie a Curții Europene de Justiție în privința interpretării scopului ECI.

                

Sursa: www.euobserver.comBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom