English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

23 mai 2012: Comisia Europeană a publicat lista de mențiuni nutriționale aprobate să apară pe alimente

Stiri >>

 Comisia Europeană a aprobat lista de mențiuni nutriționale și de sănătate care pot apărea pe produsele alimentare. Lista de 222 de mențiuni a fost publicată pe site-ul Comisiei, însă a produs deja controverse, deoarece sunt omise numeroase alimente cu proprietăți nutriționale dovedite științific, foarte benefice pentru sănătate. Termenul de adaptare a producătorilor la noile reglementări este decembrie 2012.

 În cursul acestei luni, Comisia Europeană a aprobat și a dat publicității o listă cu mențiunile nutriționale și de sănătate care pot fi înscrise pe ambalajele produselor alimentare în UE. Lista cuprinde 222 de mențiuni aprobate științific care vor fi folosite în UE până la sfârșitul acestui an. Producătorii au la dispoziție șase luni pentru a-și adapta practicile noilor cerințe, până la începutul lunii decembrie 2012.

John Dalli, Comisarul european pe probleme de sănătate și protecția consumatorilor a afirmat: „Această decizie este rezultatul multor ani de muncă și punctul de referință în privința reglementării problemei mențiunilor nutriționale și de sănătate. Mențiunile care apar pe produse și nu au garanția științifică vor dispărea de pe produse, după o scurtă perioadă de tranziție.”

 Mențiunile aprobate de Comisie sunt publicate în Registrul Uniunii privind mențiunile nutriționale și de sănătate, o bază de date interactivă, postată pe site-ul Comisiei Europene. Unele dintre mențiuni sunt încă în curs de aprobare.

Există însă și multe alimente cu proprietăți nutriționale recunoscute, care nu sunt incluse în lista Comisiei Europene, cum ar fi mierea, iaurtul, prunele sau ceaiul verde. Prof.dr. George Mencincopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din România, atrage atenția că alimentele menționate mai sus, cu eficiență dovedită științific, nu sunt incluse pe lista publicată de Comisie, ceea ce nu poate fi decât nefavorabil pentru sănătatea populației. Iaurtul este benefic pentru întărirea sistemului imunitar, mierea este cunoscută ca având nenumărate beneficii, iar ceaiul verde este renumit pentru conţinutul valoros în polifenoli care combat radicalii liberi.

Surse : www.europa.eu , www.jurnalul.roBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom