English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

23 mai: O economie sustenabilă fundamentată etic şi spiritual

Stiri >>

Cam la aceeași oră la care liderii statelor din zona Euro se reuneau pentru o nouă evaluare a situației economice de pe continent, Comisia Conferinţelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), a organizat la Bruxelles, la doar câteva străzi distanță de amintitul summit, miercuri, 23 mai, dezbaterea cu titlul: „Contribuția spiritualității și eticii: Către o ordine economică sustenabilă”. Prezenți la întâlnire, Arhiepiscopul romano-catolic de Bruxelles-Malines şi Primatul Belgiei, Monseniorul Andre-Joseph Leonard, și fostul diplomat olandez Edy Korthals Altes au subliniat că, în mod evident, criza economică și politică prin care trece în prezent Europa sunt, de fapt, semne ale unei crize mult mai profunde.

 

În termeni etici, a arătat Altes, putem vorbi despre o perturbare a relației omului cu semenii, cu bunurile și cu natura. În termeni spirituali, aceeași stare de fapt poate fi descrisă printr-o pierdere a sensibilității pentru transcendent. Cert este că situația curentă îi obligă pe europeni să-și reconsidere cu atenție filosofiile de viață, indiferent de natura – religioasă ori nereligioasă – a acestora. Iar noi, creștinii, trebuie să nu uităm că Hristos nu este doar piatra unghiulară a Bisericii, ci și a întregii creații, ceea ce face ca evoluția economică, politică și socială a lumii să nu fie atât de categoric rupte de viața spirituală a fiecăruia dintre noi și de eforturile de stabilire și consolidare a relației cu Dumnezeu.

Mergând pe aceeași linie, arhiepiscopul Leonard a arătat că o astfel de separare a spiritualității de viața de zi cu zi a societății nu este în niciun chip fidelă tradiției teologice a Bisericii universale, invocând în acest sens dogma hristologică elaborată de Sinodul IV Ecumenic, la Calcedon, în anul 451. „După cum, în Hristos, firea dumnezeiască și firea umană există împreună, deplin unite, dar neamestecate și neschimbându-se una în cealaltă, la fel și spiritualitatea trebuie să pătrundă fiecare compartiment al vieții, ea rămânând însă spiritualitate, iar politica, economia și celelalte rămânând ceea ce sunt. În acest sens, dogma de la Calcedon ne oferă un extraordinar program politic și social,” a spus Leonard.

Nu mai puțin important, însă, arhiepiscopul a atras atenția că în Occidentul contemporan termenul „spiritualitate” acoperă un câmp de înțelesuri foarte larg, ceea ce crează adesea confuzii. Astfel, Biserica nu propune o spiritualitate anonimă, care îl pune pe om în relație cu un transcendent nepersonal și, în definitiv, necunoscut, ci o spiritualitate personală – orientată către un Dumnezeu personal - și personalizantă, în sensul că îl asistă pe om în descoperirea propriei, adevăratei umanități. Mai mult decât atât, creștinismul propune o spiritualitate întrupată, prin intrarea în relație cu un Dumnezeu care intră în istorie, care se întoarce către lume.

 

Este criza europeană o criză a Bisericilor europene?

Atât cei doi vorbitori principali, cât și ceilalți participanți la dezbatere au atras atenția asupra faptului că, totuși, țările europene cele mai lovite de criză sunt cele cu puternice tradiții creștine (Grecia, Spania, Italia), iar responsabilitatea pentru starea actuală nu poate fi aruncată exclusiv asupra speculațiilor financiare, chiar dacă rolul acestora a fost într-adevăr foarte important. Aceasta înseamnă că și cetățenii țărilor respective - marea majoritate, membri ai Bisericii – se fac responsabili de starea actuală, ceea ce ar trebui să conducă Biserica însăși către un amplu și sincer proces de autocritică, menit a scoate la iveală slăbiciunile și compromisurile de tot felul, precum și să chestioneze autenticitatea mărturiei pe care Biserica o dă credinței sale în Hristos.

Am participat ieri la o liturghie ortodoxă, într-una dintre bisericile ruse din Bruxelles, și vă pot spune că am simțit că, într-adevăr, acolo cerul se pogoară pe pămând. Or noi aici, în Occident, avem liturghii adesea prea plate, care nu realizează și dimensiunea verticală,” a spus arhiepiscopul Leonard.

 

Creștere economică cu orice preț?

Nu a fost pierdută din vedere nici soluția principală pe care liderii europeni o propun pentru depășirea impasului economic: creșterea economică. Edy Korthals Altes a arătat că, alături de convingerea că omul are nevoi materiale infinite și de credința în libertatea totală a pieței, creșterea economică continuă este unul dintre pilonii sistemului economic aflat acum în funcțiune la scară globală. Or, evenimentele din ultimii ani ar trebui să fie un semn serios că aceste premise ar putea să fie greșite. De altfel, experiența ne arată că nevoile materiale ale omului nu sunt deloc nelimitate, problema reală fiind că mulți oameni își caută împlinirea în ele. La fel, creșterea economică continuă, cel puțin așa cum a avut loc până acum, este în mod evident nesustenabilă din punct de vedere al resurselor naturale de care dispunem. În fine, libertatea deplină a pieței este mai degrabă o utopie, controlul trecând din ce în ce mai mult de la cei mulți și săraci la puținii bogați ai lumii.

De aceea, o soluție mai realistă pentru depășirea crizei, a adăugat Leonard, ar fi mai degrabă deprinderea unui mod de viață mai echilibrat, mai ponderat, și descoperirea resorturilor umane mai profunde care pot deveni sursă de fericire și împlinire personală.

 

 

Casete:

Născut în 1940, la Jambes, lângă Namur, într-o familie cu venituri modeste, Andre-Joseph Leonard rămâne orfan de tată la vârsta de numai 10 zile, acesta căzând pe câmpul de luptă în timpul invaziei germane a Belgiei. Studiază teologia și filosofia în Leuven și la Roma, apoi revine în Belgia, unde predă filosofie timp de 15 ani, până în 1991, când e numit Episcop de Namur. În ianuarie 2010 devine Arhiepiscop de Bruxelles-Malines și Primat al Belgiei.

 

Edy Korthals Altes este un fost diplomat olandez, ambasador la Madrid al țării sale între 1983 și 1986. Devine cunoscut când își face public dezacordul față de cursa de înarmare declanșată de SUA sub președenția lui Ronald Reagan, motiv pentru care i se cere demisia. De atunci, e membru activ în mai multe organizații internaționale de promovare a păcii.

 Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom