English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

23 Septembrie 2011: Munca – binecuvântare sau blestem?

Stiri >>

Laborem exercens2.jpgMiercuri, 21 Septembrie 2011, sediul din Bruxelles al Parlamentului European (PE) a găzduit o conferință asupra locului muncii umane în contextul economiei sociale de piață în Uniunii Europene. Organizată de către Comisia Conferințelor Episcopale (Romano Catolice) din Comunitatea Europeană (COMECE), în colaborare cu cele mai mari două grupuri parlamentare ale PE, întâlnirea a subliniat rolul pe care Biserica îl poate juca în construirea unui climat social favorabil depășirii dificultăților cu care se confruntă muncitorii europeni, precum și în cristalizarea unei perspective sănătoase asupra muncii umane în sine.

În deschiderea conferinței, Othmar Karas, vice-președinte al Partidului Popular European, a subliniat că modelul economiei sociale de piață, însușit de către UE odată cu semnarea, în 2007, a Tratatului de la Lisabona, este puternic influențat de doctrina socială creștină. „Potrivit acestui model, competiția încetează a fi singurul element care contează în cadrul eleborării politicilor economice. Cu alte cuvinte, el presupune a avea atâta liberate a pieței câtă este cu putință, dar și atâtea reglementări ale pieței, din partea statului, câte sunt necesare. Agenții economici trebuie să înțeleagă că piața poartă în sine și o responsabilitate socială și ecologică, și să învețe să privească dincolo de interesul propriu și imediat, luând în calcul și efectele pe termen lung ale activității lor,” a declarat Karas. De asemenea, acesta a subliniat că, în prezent, în cadrul UE există un dezechilibru între puterea economică și responsabilitatea socială, confirmând astfel temerile celor care au semnalat o prea mare influență a agenților economici în sfera politicului. Totuși, Karas a adăugat că „modelul de economie de piață eco-socială nu e doar o soluție inteligentă pentru echilibrarea raporturilor de putere din cadrul sistemului, ci este și o expresie a credinței noastre, în calitate de creștin-democrați, în valoarea muncii umane și în locul central pe care aceasta îl ocupă în cadrul oricărei economii.”

 Între participanți s-a numărat și Excelența Sa, Cardinalul Peter Turckson, președintele Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, care a subliniat că absolut toate pericolele semnalate de către Papa Ioan Paul II, în cadrul enciclicei Laborem exercens, sunt încă de actualitate astăzi, la 30 de ani de la publicare. Lipsa locurilor de muncă, nivelul scăzut al salariilor, diferențele din ce în ce mai mari între săracii și bogații lumii, încălcarea drepturilor fundamentale ale muncitorului – toate acestea sunt realități pe care autorii politicilor economice trebuie să le ia foarte serios în considerare, a subliniat Excelența Sa.

Laborem exercens.jpgCriticând o serie de inițiative recente care vizează sistarea ajutoarelor europene pentru hrană, Sylvie Goulard, europarlamentar francez, membră a Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, a subliniat rolul important al Bisericii, ca purtător de cuvânt al celor peste 80 de milioane de cetățeni europeni care suferă din pricina sărăciei, și a căror voce este, adesea, prea puțin auzită la Bruxelles.

S-a atras, de asemenea, atenția asupra situației dificile a femeilor, din partea cărora, în contextul îngrijorătoarei scăderi demografice europene, se așteaptă atât să dea naștere unui număr mai mare de copii, cât și să contribuie la întărirea forței de muncă în scădere din cauza îmbătrânirii populației.

La finalul întâlnirii, Pr. Piotr Mazurkiewicz, secretarul general al COMECE, a subliniat necesitatea articulării unei viziuni sănătoase asupra muncii umane. „În antichitate, a fi liber’ însemna a fi liber de obligația de a munci. Creștinismul, însă, a revoluționat radical această perspectivă, arătând că Dumnezeu a creat o lume neterminată’, pentru a cărei desăvârșire omul a fost chemat să conlucreze cu Creatorul. Așadar, departe de a fi un blestem, deși presupunând efort și suferință, munca reprezintă împlinirea acestei vocații a omului de a fi împreună lucrător cu Dumnezeu”, a spus Pr. Piotr Mazurkiewicz.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom