English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

23/03/2015: Definirea căsătoriei și „dreptul la avort”, în dezbaterea PE

Stiri >>

Pe agenda sesiunii plenare din 9-12 martie 2015 a Parlamentului European s-a aflat și votul asupra a două rapoarte cu implicații importante în articularea principiului subsidiarității în două domenii de importanță majoră: definirea căsătoriei și așa-numitul „drept la avort”.

1. Raportul anual privind drepturile omului și democrația în lume – 2013, pregătit de către deputatul italian Antonio Panzeri, membru al Grupului Socialiștilor și Democraților, ridică semne de întrebare tocmai asupra perspectivei pe care o propune asupra principiului subsidiarității, și implicit a democrației, în cadrul UE.

Raportul conține și puncte pozitive, între care protejarea libertății de gândire, conștiință și religioase. Pe de altă parte, însă, documentul e problematic prin aceea că depășește în mod evident competențele UE, încălcând astfel principiul subsidiarității atunci când critică referendumurile organizate de-a lungul ultimelor luni în Croația și Slovacia, precum și piese de legislație națională din Lituania. Ceea ce au în comun toate acestea este preocuparea pentru consolidarea definiției clasice a familiei, ca uniune liber consimțită între un bărbat și o femeie. Astfel, raportul „încurajează instituțiile UE și Statele Membre să continue reflecția asupra recunoașterii căsătoriei sau a uniunii civile între persoanele de același sex” (§ 162), deși UE nu are absolut nicio competență în această privință. Paragrafe precum acesta transformă textul într-un demers foarte contradictoriu: pe de o parte, autorii „își exprimă îngrijorarea față de restrângerea, în multe țări de pe glob, a spațiului de acțiune legitimă a societății civile și consideră că o societate civilă liberă reprezintă unul dintre fundamentele protejării și promovării drepturilor omului și valorilor democratice în orice societate”. Pe de altă parte, referendumurile democratice și exprimarea legitimă a cetățenilor europeni înșiși sunt criticate, ceea ce reprezintă o deficiență cu atât mai gravă cu cât este vorba despre state care au suferit foarte mult, dea lungul ultimelor decenii tocmai din cauza unor regimuri nedemocrate.

Raportul a fost votat de 390 dintre membrii PE, alți 151 pronunțându-se împotrivă, iar 97 abținându-se.

2. Raportul anual privind egalitatea dintre femei și bărbați – ediția 2013, redactat de către deputatul belgian Marc Tarabella, de asemenea membru al Grupului Socialiștilor și Democraților, readuce în discuție așa-numitul „drept la avort”, concept recurent în ultimii ani în cadrul dezbaterilor asupra legislației internaționale.

Același subiect a constituit, de altfel, principalul motiv pentru respingerea Raportului asupra sănătății și drepturilor sexuale și de reproducere (Estrela), în decembrie 2013. Atunci, plenul PE a votat o rezoluție care reafirma principiul subsidiarității, subliniind că „formularea și implementarea politicilor de sănătate sexuală și reproductivă, precum și a celor privind educația sexuală oferită în școlile publice țin de competența Statelor Membre”.

Ignorând acest principiu, Raportul Tarabella, afirmă că „Parlamentul European consideră că femeile trebuie să dețină controlul asupra drepturilor lor sexuale și de reproducere, inclusiv prin asigurarea accesului la mijloace contraceptive și avorturi; de asemenea, PE sprijină măsurile și acțiunile menite să îmbunătățească accesul femeilor la servicii medicale sexuale și de reproducere și să le informeze optim asupra drepturilor lor și serviciilor disponibile; PE solicită Statelor Membre și Comisiei Europene să implementeze măsuri și acțiuni care să-i facă pe bărbați mai conștienți de responsabilitățile lor în materie de chestiuni sexuale și de reproducere”.

Raportul a fost votat de 440 europarlamentari, în timp ce alți 200 s-au pronunțat împotrivă, iar 47 s-au abținut.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom