English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

25 ianuarie 2012: Agricultorii, în atenția Parlamentului European

Stiri >>

agricultura__Small_.jpgÎn cadrul ultimei sesiuni plenare, care a avut loc săptămâna trecută la Strasbourg, membrii Parlamentului European au discutat despre situația din ce în ce mai dificilă a fermierilor de pe continent, situație datorată creșterii rapide a materiilor prime de care aceștia au nevoie. De asemenea, s-a atras atenția asupra cantității importante de mâncare aruncată la coș de către cetățenii europeni.

Prețul materiei prime de care au nevoie agricultorii – fertilizatori, combustibil, echipament tehnic - a crescut cu aproape 40% în perioada 2000-2010, în vreme ce prețurile pentru produsele fermelor a crescut, în același interval, cu numai 25%.
Într-o rezoluție adoptată joi, 19 ianuarie, europarlamentarii subliniază nevoia de asociere a fermierilor, încât aceștia să poată avea un cuvânt mai greu de spus la masa negocierilor cu marii comercianți sau cu furnizorii produselor de care au nevoie în desfășurarea activităților lor. Un rol important în acest sens ar trebui să-l joace și autoritățile de reglementare a concurenței, potrivit aceleeași rezoluții.
Pe de altă parte, aleșii europeni și-au exprimat indignarea față de faptul că, an de an, 89 milioane de tone de mâncare este risipită de către cetățenii UE, ceea ce reprezintă aprox. 50% din producția agricolă a continentului. Mai îngrijorător este faptul că această cantitate crește de la an la an, în lipsa unei strategii consistente fiind estimată a ajunge la 126 milioane de tone în 2020.
În consecință, europarlamentarii atrag atenția asupra faptului că reducerea risipirii de hrană ar putea contribui la combaterea crizei globale de alimente. Ca măsuri practice, sunt propuse organizarea unor campanii de conștientizare a problemei de către populație, clarificarea precizărilor referitoare la termenele de valabilitate a alimentelor, acordarea de reduceri semnificative pentru produsele care se apropie de expirarea termenului de expirare, precum și favorizarea producătorilor mai mici, locali, în privința accesului la contracte guvernamentale.

Sursa și foto: www.europarl.europa.euBack

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom