English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

25 ianuarie 2012: M. Schulz: „Poporul german nu este vinovat, dar este responsabil pentru Holocaust”

Stiri >>

holocaust__Small_.jpgMarți, 24 ianuarie, la sediul din Bruxelles al Parlamentului European a avut loc o comemorare a victimelor Holocaustului. Evenimentul se înscrie într-o serie mai largă de manifestări legate de celebrarea, pe 27 ianuarie, a Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului. Ceremonia a fost deschisă de președintele PE, care nu a ezitat să își asume, în numele poporului german, pe care îl reprezintă, responsabilitatea pentru ororile comise de armata nazistă în contextul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 27 ianuarie 2012 se împlinesc 67 de ani de la eliberarea, de către armata sovietică, a ultimilor deținuți din lagărul de exterminare Aushwitz-Birkenau, locație devenită simbol al planului de exterminare a populației evreiești de către autoritățile naziste germane. Mai mult, pe 20 ianuarie 2012, s-au împlinit 70 de ani de la convocarea așa-numitei Conferințe de la Wannsee, lângă Berlin, în cadrul căreia, în mai puțin de două ore, a fost trasată și aprobată strategia de exterminare.
În acest context, Parlamentul European a organizat un moment comemorativ, în memoria milioanelor de victime ale Holocaustului, eveniment la care au luat parte fostul și actualul președinte al PE, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai statului Israel, precum și ai comunităților evreiești din Europa.
Ceremonia a fost deschisă de către Martin Schulz, președintele PE, care, subliniind originea sa germană, și-a asumat, în numele poporului pe care îl reprezintă în PE, responsabilitatea pentru evenimentele tragice ale Holocaustului. „Poporul german nu este vinovat, dar este responsabil. Responsabil să păstreze memoria vie a ceea ce s-a întâmplat, și să nu uite că ceea ce s-a întâmplat a fost săvârșit în numele poporului german,” a spus Schulz.
Reprezentanții Israelului au apreciat în mod repetat recenta hotărâre a UE de a impune sancțiuni economice asupra Iranului, măsuri considerate a fi o dovadă palpabilă a angajamentului Europei de a face tot ce e cu putnță pentru a evita repetarea unor tragedii de felul Holocaustului.
Invitatul special al serii a fost dl. Gabriel Bach, prim-procurorul din cadrul procesului, încheiat în 1962, împotriva generalului nazist Adolf Eichman, creierul așa-numitei „soluții ultime pentru problema evreiască”. Acesta a relatat celor prezenți modul în care Eichman a fost capturat de serviciile secrete ale Israelului, în 1960, la Buenos Aires.
Cel mai emoționant moment al serii a fost însă acordarea unor distincții d-nei Andrée Geulen-Hercovici, profesoară în Bruxelles, care a ajutat, pe toată durata Holocaustului, la salvarea a peste 4000 de copii evrei, pe care i-a ascuns, sub identități false, în familii și mănăstiri creștine, și a d-nei Chana Bar-Yesha, supraviețuitoare a lagărului de la Birkenau.Back

 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom