English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

25/02/2015: Seminar despre Mamele Surogat și Demnitatea Umană, la Parlamentul European

Stiri >>

         Luni, 23 Februarie 2015, la sediul din Bruxelles al Parlamentului european, Comisia Conferințelor Episcopale din Comunitatea Europeană (COMECE) împreună cu Grupul de Lucru pe Bioetică și Demnitate Umană al Popularilor europeni din Parlamentul European au organizat seminarul cu tema Mamele Surogat si Demnitatea Umană (Surrogacy and Human Dignity).  

         Tema conferinței este una de actualitate având în vedere numărul tot mai mare de cupluri care apelează la o mama surogat pentru a avea un copil. Acest mod de procreare, deși este considerat „firesc” de către cei care apelează la el, invocându-se dorința apăsătoare a cuplurilor in cauză de a avea copii, implică probleme morale şi de conştiinţă deosebite, reprezentând o încălcare a demnității umane și a drepturilor fundamentale ale femeii și ale copilului, implicând totodată, traficul de ființe umane în scopuri de reproducere.

       Cu toate că între statele membre există motive etice și juridice comune pentru combaterea acestui fenomen, la nivelul Uniunii Europene nu au fost adoptate pana acum norme comune care să legifereze această practică. Din acest motiv, Grupul de Lucru pe Etica în Cercetare și Asistență Medicală al COMECE a emis un document în care a examinat surogatul matern din perspectivă etică și a reflectat asupra consecințelor juridice ale acestei metode, pledând pentru nevoia adoptării unor legi unitare la nivel European și Internațional. În cadrul conferinței documentul a fost prezentat de Pr. Patrick Verspieren (Centrul Sèvres, Paris), urmat de Laetitia Pouliquen (Europa pentru Familie) și de José Ramos-Ascensão (consilier juridic al COMECE), care au subliniat caracterul mercantil al surogatului matern.

        Indiferent de motivul care stă la baza acestei practici (altruist sau financiar), surogatul matern reprezintă un pericol social, care produce schimbări radicale în însăși natura umană. Astfel, persoana umană nu mai este înțeleasă ca un individ unic, ci ca un exemplar biologic care poate fi realizat în mod arbitrar cu ajutorul materialului genetic. Viața este considerată un produs care poate fi ales in funcție de propriile înclinații și la care se poate renunța ca la un obiect material, în timp ce nașterea nu mai este privită ca dar al lui Dumnezeu, ci ca o simplă activitate comercială. În acelaşi timp, s-a subliniat faptul că practica surogatului matern a devenit o problemă mai ales în contextul în care anumite state au legiferat căsătoria persoanelor de acelaşi sex.

Sursa: www.comece.org

 



Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom