English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

26 aprilie 2010: Preşedintele Consiliului European a susţinut la Bucureşti un discurs împotriva valurilor anti-imigrare

Stiri >>

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a susţinut, pe 25 aprilie 2012, la Bucureşti, un discurs în faţa parlamentarilor români, privind tendinţele în politica de integrare a UE. Oficialul european a criticat poziţia Franţei şi Olandei şi a încurajat autorităţile române să continue măsurile menite să crească încrederea statelor membre în ţara noastră. Decizia miniştrilor UE în ceea ce priveşte accesul României în spaţiul Schengen va fi comunicată în luna septembrie a acestui an.După o vreme îndelungată de discursuri anti-imigrare pe scena politicii europene, liderul Consiliului European, Herman Van Rompuy, a atacat această atitudine acuzând că „valurile de populism” ameninţă libera circulaţie în Uniunea Europeană, referindu-se cu precădere la atitudinea Franţei şi a Olandei.

În discursul susţinut în faţa Parlamentului României pe 25 aprilie 2012, oficialul european a mai declarat: „Este datoria fiecărui guvern să se asigure că nimeni - niciun membru al vreunui grup sau al unei minorităţi - nu este tratat ca un cetăţean de mâna a doua. Din păcate, valurile de populism afectează un punct cheie al integrării europene: libera circulaţie a cetăţenilor în spaţiul european.”

Conform opiniei oficialului prezent la Bucureşti, păstrarea graniţelor deschise este „un semn al  civilizaţiei”, iar în acest spaţiu nu este loc pentru „stigmatizarea străinilor, aşa cum se întâmplă în unele ţări”.

Discursul lui Van Rompuy vine după ce Sarkozy a declarat că doreşte să atragă de partea sa cei 18% dintre alegătorii de extremă dreaptă care au votat-o pe Le Pen în primul tur, pentru a câştiga alegerile în turul doi. Cu o lună în urmă, preşedintele francez a declarat presei că integrarea nu funcţionează din cauza numărului prea mare de străini din Franţa.

În discursul său, Van Rompuy a abordat şi îndelung amânata intrare a României în spaţiul Schengen, afirmând că se fac progrese în acest sens, mai ales în ceea ce priveşte Olanda, unde vor avea loc alegeri în septembrie, luna în care miniştrii UE vor lua o decizie în privinţa intrării României în spaţiul Schengen. Totuşi oficialul nu se aşteaptă la o schimbare radicală de opinie din partea acestei ţări.

Van Rompuy a încurajat autorităţile române să continue iniţiativele de creştere a încrederii în controlul graniţelor şi de colaborare cu poliţia olandeză, astfel încât să devină „un punct sigur de intrare în Schengen”. Desigur că sunt necesare eforturi financiare, dificile mai ales în perioada de criză, dar acestea sunt necesare pentru asumarea responsabilităţii de membru UE, în opinia oficialului.

Sursa : www.euobserver.com

 

 Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom