English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

26 iunie 2012: Rio+20 - pentru un viitor verde

Stiri >>

 În perioada 20-22 iunie 2012, a avut loc în Brazilia Summitul Pământului, care a reunit peste 50.000 de participanți din peste 190 de țări. Aceștia și-au propus să găsescă soluții pentru o dezvoltare sutenabilă, pentru dezvoltarea mediului și a economiei verzi, precum și pentru provocările impuse de creșterea populației și a cererii pe piața de consum. UE susține proiecte pentru dezvoltare, fiind pe prima poziție în topul donatorilor pentru dezvoltare, cu 53 de miliarde de euro în 2011.

 

Reuniunea a adus laolaltă, timp de trei zile, șefi de guverne, președinți de companii, reprezentanți ai unor ONG-uri  și grupuri de indigeni din peste 190 de țări. Cei peste 50.000 de participanți au purtat discuții referitoare la economia verde în contextul unei dezvoltări sustenabile și eradicarea sărăciei. Acestea constituie, conform celor afirmade de un diplomat african „strategia pentru propria noastră supraviețuire”.

Economia verde este un mijloc de dezvoltare sustenabilă pentru viitor, condiționat însă și de echitatea socială.

Din 1992, de la ultimul summit găzduit de orașul Brazilian, s-au făcut unele progrese însă nu sunt de ajuns, deoarece mulți oameni încă suferă de foame. Dacă resursele se vor folosi în continuare în același ritm, până în 2050 va fi nevoie de două planete care să ne susțină. Cei săraci vor fi primele victime ale acestei situații, deoarece calitatea vieții lor depinde în mod direct de natură.

Există în prezent multe provocări pentru o dezvoltare sustenabilă - de la schimbarea climei, lipsa apei (un fenomen în creștere), până la reziliența scăzută la dezastre naturale și pierderi ale ecosistemului și ale biodiversității.

Conform unui  studiu efectuat de Organizația Internațională a Muncii, trecerea către o economie mai verde ar putea genera în următoarele două decenii 15 până la 60 de milioane de slujbe noi, scoțând astfel zeci de milioane de muncitori din sărăcie.

Uniunea Europeană a susținut la acest summit dezvoltarea unor obiective și soluții care vizează resurse naturale foarte importante, ce susțin o dezvoltare sustenabilă. Uniunea Europeană rămâne cel mai mare donator al lumii. În 2011 a donat 53 miliarde de euro pentru susținerea dezvoltării țărilor sărace. În ciuda crizei economice, UE va continua să doneze bani până în 2015 pentru proiecte de dezvoltare.

 

Sursa : www.euobserver.comBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom