English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

27/03/2015: Convenția Consiliului Europei împotriva traficului de organe umane

Stiri >>

Convenția Consiliului Europei împotriva traficului de organe umane, primul tratat internațional pentru combaterea acestei infracțiuni, a fost prezentată în cadrul unei conferințe organizată de Consiliul Europei și Guvernul Spaniei,  în zilele de 25 și 26 martie 2015, în Santiago de Compostela (Spania).

Deschisă pentru semnare tuturor statelor (membre și non-membre ale Uniunii Europene), convenția este o completare a măsurilor legislative actuale privind traficul de persoane și transplantul de organe.  În ultimii ani, numărul celor care au nevoie urgentă de un transplant de organe a crescut foarte mult, această soluție devenind frecvent utilizată în practica medicală contemporană. Cu toate acestea, succesul transplantului de organe a generat un decalaj tot mai mare între numărul de donatori de organe și numărul de beneficiari. Având în vedere lipsa donatorilor de organe, persoanele care sunt vulnerabile, slăbite de boală sau din cauza stării sociale sunt exploatate în scopul prelevării și transplantului de organe. Prin urmare, este absolut necesară o inițiativă internațională pentru a stopa acest fenomen, care reprezintă o încălcare a drepturilor omului, a demnității și integrității umane.

Convenția solicită guvernelor să stabilească drept infracțiune prelevarea de organe de la donatorii în viață sau decedați, în cazul în care se face fără acordul liber și informat al donatorului, sau, dacă în schimbul prelevării de organe se urmărește un câștig financiar. De asemenea, convenția prevede măsuri de protecție și despăgubire a victimelor, precum şi măsuri privind transparenţa şi accesul echitabil la serviciile de transplant.

Încă din prima zi a conferinței, convenția a fost semnată de mai multe state, printre care Albania, Austria, Belgia, Grecia, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Republica Cehă, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Spania și Turcia, urmând să intre in vigoare atunci când va fi ratificată de către cinci state, dintre care trei, membre ale Uniunii Europene.

Sursa: http://www.coe.int

 Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom