English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

27/07/2013: Misiunea sacramentală a Bisericii Ortodoxe în context european

Stiri >>

 Sub egida Editurii BASILICA a Patriarhiei Române, a fost publicat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul cu titlul Misiunea sacramentală a Bisericii Ortodoxe în context european, coordonat de Pr. lect. dr. Sorin Șelaru și Pr. lect. dr. Patriciu Vlaicu.

Actualul context european constituie pentru Biserica noastră, în același timp, o provocare majoră, dar și o șansă. Este vorba de o provocare generală legată de situarea geo-politică a țării noastre și de fenomenele specifice cu care se confruntă creștinismul pe bătrânul continent. Profunda criză moral-spirituală europeană marcată de intensificarea individualismului și de ispita unei unităţi pragmatice materialiste, nivelatoare de identităţi, a antrenat, şi continuă să antreneze, o relativizare a valorilor creştine şi o maximizare a valorilor economice, o degradare a vieţii creştine în general şi, prin urmare, a conştiinţei eclesiale, adică o diluare a sentimentului apartenenţei la Biserică, dacă ar fi să se enumere doar unele dintre consecinţele ei. Apoi, Biserica noastră s-a trezit confruntată cu fenomenul migraţiei masive a credincioşilor ortodocşi români către orizonturi mai propice din punct de vedere economic, dar marcate atât de secularizarea profundă a societăţii, cât şi de pluralism cultural şi religios.

Pe de altă parte, Europa de azi constituie o şansă pentru Biserica noastră deoarece, în acest cadru al unei Europe unite, este chemată să se exprime şi să contribuie în mod specific la conturarea unui model european îmbunătăţit. Misiunea pastorală s-a accentuat şi a căpătat noi valenţe prin efortul de acompaniere al credincioşilor ortodocşi şi de creare a numeroase structuri eclesiale în ţările occidentale ale Europei, cooperarea şi dialogul ecumenic şi interreligios devenind un mod normal şi constant de vieţuire. În acelaşi timp, noul context multi-cultural şi multi-religios european în care îşi desfăşoară astăzi misiunea Biserica noastră, oferă o şansă însemnată de anticipare a provocărilor cu care se va confrunta Biserica Ortodoxă Română la ea acasă în viitorul foarte apropiat.

În acestă perspectivă, Reprezentanţa Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene a organizat la Bruxelles, în perioada 28 iunie – 1 iulie 2011, simpozionul internaţional cu tema „Misiunea sacramentală a Bisericii Ortodoxe în context european”, volumul de faţă conţinând referatele susţinute de profesorii români prezenţi la eveniment.Back
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom