English Romana
Stiri
Acasa > Stiri

28 Septembrie 2011: Jose Manuel Barroso: „Soluțiile pentru ieșirea din criză nu pot fi găsite la nivel național”

Stiri >>

Baroso.jpegÎntr-un discurs susținut miercuri, 28 septembrie 2011, la Strasbourg, în fața plenului Parlamentului European, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, a recunoscut starea economică dificilă a Uniunii Europene, indicând totodată soluțiile care ar putea duce la depășirea impasului și la construirea unei Uniuni mai solide.

Baroso a arătat că, „în toiul cutremurelor care zguduie ordinea internațională,” Europa se confruntă, în primul rând, cu o criză de încredere a cetățenilor în liderii politici, care par a fi incapabili să găsească soluții pentru depășirea impasului.

În plus, Baroso și-a exprimat convingerea că soluțiile pentru ieșirea din criza economică nu pot fi găsite și implementate la nivelul guvernelor naționale, ci numai la nivel european, prin instituția pe care o conduce. „Cooperarea inter-guvernamentală nu este suficientă pentru a scoate Europa din criză, pentru a oferi un viitor Europei. Dimpotrivă, o astfel de abordare poate duce la naționalism și fragmentare,” a spus liderul european, atrăgând atenția asupra faptului că uniunea monetară deja existentă trebuie însoțită de o uniune economică marcată de politici bugetare comune.

În acest sens, Baroso a anunțat că instituția pe care o conduce va continua să propună, în săptămânile următoare, măsuri pentru o mai puternică centralizare economică. Mai mult, pe termen lung, nu este exclusă chiar o revizuire a tratatului de funcționare al UE, revizuire ce ar viza, în primul rând, eliminarea necesității unanimității statelor membre în luarea deciziilor politice majore la nivel european. „Astăzi, avem o Uniune în care cel mai lent stat membru dictează viteza tuturor celorlalte... Un stat membru nu are dreptul să blocheze acțiunile celorlalte, căci acestea au și ele suveranitatea lor națională, așa că, dacă ele aleg să meargă mai departe, trebuie ca acest lucru să fie posibil,” a continuat Baroso.

De asemenea, Baroso a anunțat Parlamentului adoptarea, de către Comisia Europeană, a unui set de măsuri ce instituie impozitul pe tranzacții fiscale: „În ultimii trei ani, statele membre – sau, mai bine zis, contribuabilii – au oferit sectorului financiar ajutor și garanții în valoare de 4,6 trilioane de euro. Este vremea ca și sectorul financiar să aducă o contribuție societății... Este o chestiune de corectitudine. Dacă fermierii, muncitorii, dacă fiecare sector al economiei, de la industrie la agricultură și servicii, își aduce contribuția sa pentru societate, și sectorul bancar trebuie să facă același lucru.”

Textul complet al discursului, în limba română, poate fi descărcat de  aici.

Sursa: www.euobserver.comBack
 
Reprezentanta  |  Uniunea Europeana  |  Viata religioasa in Europa  |  Stiri  |  Documente  |  Resurse ortodoxe  
Copyright 2009 Orthodoxero.eu - Toate drepturile rezervate.
Site realizat de Visualcom